Leul o ia la vale: un euro = 4,29 lei. Pana unde se va deprecia moneda?


Ultimul update: Sambata 24 Martie 2012 09:07
Data publicarii: Marti 19 Octombrie 2010 00:00
Categorie: Stiri Economice
bani

BNR a anuntat, marti, cel mai ridicat curs valutar din ultimele trei luni. Euro valoreaza 4,2940 de lei, iar moneda nationala intra intr-un proces de depreciere accentuata fata de euro. Vezi aici cu cat spun specialistii ca se va devaloriza leul!

Referinta BNR a urcat cu 1,33 bani, la 4,2940 lei/euro, cel mai ridicat nivel de la inceputul lunii iulie, cand euro a fost cotat la 4,3048 lei.

Si comparativ cu dolarul, leul a continuat sa se deprecieze, astfel ca BNR a calculat o rata de schimb de 3,0817 lei/dolar, cu 0,26 bani peste nivelul de luni, de 3,0791 lei/dolar.

Care sunt cauzele si amploarea deprecierii

Mai multi analisti externi citati de Bloomberg au avertizat inca de saptamana trecuta ca moneda romaneasca ar putea avea doua saptamani de cadere in fata euro. Unii spun ca leul ar putea cobori mai jos de nivelul atins astazi.

Motivul ar fi interesul redus al investitorilor atunci cand intr-o tara sunt semne de instabilitate sau tensiune pe plan politic ori social.

Romania se pregateste sa treaca prin cateva actiuni de protest care sunt programate in timpul votarii la Parlament a unei motiuni pregatite de partidele care se opun masurilor de austeritate implementate in urma acordului cu FMI.

BNR va interveni in sprijinul leului

Analistii sustin insa ca Banca Centrala va interveni sa protejeze moneda daca ea ar intra sub presiuni semnificative, in conditiile in care rezerva BNR este la cote maxime.

Cursul a atins un maxim record de 4,4012 lei/euro in iunie, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala scaderea pensiilor cu 15%. Guvernul a decis atunci sa ridice TVA de la 19% la 24% pentru a obtine o transa din imprumutul de la FMI.

Daca guvernul Boc va supravietui motiunii de cenzura, leul s-ar putea intari la 4,25 lei/euro pana la sfarsitul acestui an, respectiv 4,15 lei/euro pana la finele lui 2011, anticipeaza economistii citati de Bloomberg, adaugand ca o apreciere exagerata a monedei ar afecta exporturile si relansarea economica.

Sursa: Pro TV

Isarescu: Un curs sub 4 lei pentru un euro nu vom vedea prea curand
Salariile angajatilor BNR, taiate cu 25%. Banii, inregistrati ca profit
Analisti: Leul s-ar putea deprecia din cauza instabilitatii politice
VIDEO PROTVPLUS.RO