In plina criza economica Guvernul da 500 de milioane euro pe Internet


Ultimul update: Joi 01 Noiembrie 2012 22:23
Data publicarii: Marti 16 Martie 2010 00:00
Categorie: Stiri Economice
e-Romania

Suma aproape incredibila, de jumatate de miliard de euro, va fi cheltuita pe constructia portalului web "e-Romania". Conform incont.ro, cu acesti bani s-ar fi putut construi aproximativ 100 de km de autostrada!

UPDATE: Ministerul Comunicatiilor a dat publicitatii sursele de finantare pentru acest proiect.

Conform incont.ro, banii vor fi obtinuti din fonduri ale Uniunii Europene, parteneriate de tip public-privat, credite furnizor si concesiuni de servicii si outsourcing.

In aceasta perioada cand se anunta disponibilizari masive si aproape 1 milion de oameni vor ingrosa randul somerilor, guvernul a aprobat alocarea a jumatate de miliard de euro pentru un portal web!

Proiectul se numeste "e-Romania" si a fost propus de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI). Executivul a alocat o jumatate de miliard de euro pentru perioada 2010-2013.  Astfel, in 2010 vor fi alocati 245.100.000 lei, in 2011 – 714.500.000 lei, in 2012 – 575.800.000 lei, iar in 2013 – 364.800.000 lei.

Sub sloganul "Tara mai aproape de cetateni", "Strategia nationala e-Romania urmareste modernizarea statului prin informatizarea interactiunii cu cetatenii si companiile. La nivelul PIB, contributia si efectele informatizarii serviciilor publice se vor cifra la 90 de milioane de euro in 2010 si 190 de milioane de euro in intervalul 2011-2013", se arata intr-un comunicat al MCSI (Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale).

Potrivit oficialilor, e-romania va permite cetatenilor sa se adreseze unei administratii unitare, acesta gasind raspuns la toate intrebarile si solicitarile sale fara a mai fi nevoie sa se deplaseze la vreun ghiseu. Informatiile se vor transmite electronic intre toate institutiile responsabile fara implicarea cetateanului, acesta primind doar raspunsurile pe care le cauta.

Sistemul de incasare a taxelor si impozitelor se va simplifica, reducandu-se astfel evaziunea fiscala, promit cei din MCSI.

Pe de alta parte, unii specialisti din domeniul tehnologiei informatiilor sunt de parere ca suma alocata acestui portal este destul de..mare. Orlando Nicoara, director general al MediaPro Interactiv (din portofoliul caruia face parte si portalul apropo.ro), a declarat pentru incont.ro ca intentia autoritatilor este buna, insa ar trebui sa existe mai multa transparenta:

"In mod normal, un asemenea portal nu ar trebui sa coste mai mult de cateva sute de mii de euro, dar totul depinde si de hardware, de serverele folosite, de numarul de conexiuni simultane pe care trebuie sa le sustina" - a mai precizat Orlando Nicoara.

Cititi mai multe despre ce s-ar fi putut face cu 500 de milioane de euro pe incont.ro

Crezi ca e oportuna alocarea a 500 de milioane de euro pentru un portal web? Comenteaza!

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO