De ce nu este bine să mâncăm în fiecare zi, la micul dejun, mezeluri. Ce fac conservanții ajunși în intestin

×
Codul embed a fost copiat

Cum pot să dărâm cel mai ușor această diversitate excepțională, care înseamnă viața?  

Andreea Groza: Ce mănânc la micul dejun? Mezeluri. Aceasta este opțiunea cea mai frecventă a românilor, ne spune Institutul Național de Statistică. Expunerea zilnică sau de multe ori săptămână la crenvurști, salam, șuncă ori parizer înseamnă comportament agresiv cu bacteriile care ne apără. Și care fac parte din sistemul de apărare.

O luăm, invers, pe firul digestiei. Bacteriile din intestin sunt ultimele care intră în contact cu toți conservanții din mezeluri. Pentru siguranța alimentară, produsele procesate din carne conțin invariabil sare nitrică. Se mai numește nitrit de sodiu, sare cu nitrit, conservant E 250.

Ce fac acești conservanți odată ajunși în intestin?

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie:Acționând asupra nitraților, nitriților din alimente, unde sunt utilizați pentru conservare, generează această nitrozamină și chiar unele bacterii le pot sintetiza. Nitrozaminele sunt produșii care pot rezulta în urma acțiunii microorganismelor, asupra acestor substanțe, și aceste nitrozamine au potențial cancerigen”.

Citește și
alimente romania ungaria
Vameșii maghiari au confiscat și distrus sute de kilograme de mâncare trimise românilor din Irlanda de rudele din țară
Primele ipoteze legate de moartea lui Silviu Prigoană. Surse medicale: a suferit un AVC sau un stop cardio-respirator

Ne uităm și în stomac, unde ajung prima oară crenvurștii, șunca, salamul ori parizerul. Toate conservate cu sare cu nitrit, care e declarată pe etichetă. Ne explică un expert în Biochimie.

Prof. univ. dr Ștefam Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii:Imediat ce ajunge nitritul de sodiu în stomac, e o reacție de manual, cu acidul clorihidric, reacția clar are loc. Reacția dă un compus care se cheamă nitrozamamină. Este un compus cu caracter cancerigen dovedit, există și doze limită per kilogram corp, 50 de mg per kilogram corp”.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie:Chiar dacă mâncăm un sandviș cu mezel, dar nu facem din asta un obicei alimentar, organismul reușește să elimine aceste substanțe periculoase înainte de a determina o leziune. Facem tot timpul tot felul de prostii, pe care trebuie să le corectezi, dar să nu repetăm aceeași greșeală, ca să nu ne batem în mod inutil cu celulele astea, bacteriile, care trăiesc împreună cu noi și pentru noi, asigură intregritatea sistemului imunitar”.

Aceeași greșeală înseamnă consum zilnic de mezeluri.

Articol recomandat de sport.ro
Gest fără precedent la imnuri, înainte de România - Kosovo? "Ca răspuns pentru ce au făcut ei"
Gest fără precedent la imnuri, înainte de România - Kosovo? "Ca răspuns pentru ce au făcut ei"
Citește și...
Vremea caldă din Grecia îi atrage pe românii dornici de relaxare cu prețuri mici la mâncare și cazare
Vremea caldă din Grecia îi atrage pe românii dornici de relaxare cu prețuri mici la mâncare și cazare

Vremea caldă a transformat Grecia dintr-o destinație de vară într-una de vacanță pentru tot anul. Cu avionul sau cu mașina, turiștii vin și acum în stațiuni, deși teoretic sezonul s-a terminat.

Vameșii maghiari au confiscat și distrus sute de kilograme de mâncare trimise românilor din Irlanda de rudele din țară
Vameșii maghiari au confiscat și distrus sute de kilograme de mâncare trimise românilor din Irlanda de rudele din țară

Autoritățile vamale maghiare au confiscat și distrus 400 de kilograme de carne crudă, ouă, băuturi alcoolice și produse din tutun trimise românilor care muncesc în Irlanda de către familiile acestora din țară.

 

Mâncare livrată cu drona, în capitala Sloveniei. Ce a comandat primarul
Mâncare livrată cu drona, în capitala Sloveniei. Ce a comandat primarul

Mâncarea ar putea fi livrată cu drona în curând, în capitala Sloveniei.  

Un bărbat din Neamț a murit după ce a pus oala cu mâncare la încălzit
Un bărbat din Neamț a murit după ce a pus oala cu mâncare la încălzit

O neatenţie l-a costat viaţa pe un bărbat de 52 de ani, din judeţul Neamţ. Omul a pus mâncarea la încălzit, însă în loc să supravegheze oala, a adormit. Vasul s-a aprins şi, cel mai probabil, bărbatul a murit intoxicat.  

Câți bani cheltuie lunar, pe mâncare, un cuplu care are 19 copii. Incredibil în câte camere trăiesc
Câți bani cheltuie lunar, pe mâncare, un cuplu care are 19 copii. Incredibil în câte camere trăiesc

Dacă vi se pare greu să îngrijiți unul, doi sau trei copii, ce spuneți de 19? Este numărul copiilor pe care îi are un cuplu din Texas, Statele Unite.

Recomandări
Singurul liceu din România în care elevii dau BAC-ul internațional, examenul recunoscut oriunde în lume, fără echivalări
Singurul liceu din România în care elevii dau BAC-ul internațional, examenul recunoscut oriunde în lume, fără echivalări

Schimbarea în sistemul de învățământ este posibilă. Dovada vine de la Brașov, unde se afla unul dintre cele mai bune licee din țară Colegiul Național Andrei Șaguna.

Cum a murit Silviu Prigoană. Ce s-a întâmplat în ultimele clipe de viață ale omului de afaceri
Cum a murit Silviu Prigoană. Ce s-a întâmplat în ultimele clipe de viață ale omului de afaceri

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit subit, într-un restaurant din Bran. Echipajele medicale, sosite de urgență la fața locului, nu au reușit să-l resusciteze.  

Majorări serioase de prețuri în România, pe fondul inflației în creștere. Alimentele care s-au scumpit cel mai mult
Majorări serioase de prețuri în România, pe fondul inflației în creștere. Alimentele care s-au scumpit cel mai mult

Prețurile se încăpățânează să urce acum, pe final de an, și confirmă prognoza Băncii Naționale a României privind inflația.