STUDIU: Mahmureala e mai grea dupa varsta de 40 de ani, din cauza schimbarilor fizice ale corpului
Persoanele care au trecut de prima tinerete, au banuit intotdeauna ca mahmurelile sunt mai rele dupa 40 de ani. Acum, oamenii de stiinta pot sa le confime banuielile.
Cercetatorii au identificat varsta de 40 de ani ca fiind limita dupa care bautorii incep sa sufere mai mult dupa o noapte de bautura.
Vina este a corpurilor imbatranite, care au inlocuit masa musculara, care absoarbe alcoolul, cu grasimea. De asemenea, corpurile contin mai putina apa, ceea ce face deshidratarea mai probabila.
Daca cei trecuti de 40 de ani si-au pierdut mult din toleranta la alcool din tinerete, nu e de mirare ca durerea de cap de a doua zi e mai intensa, informeaza Daily Mail.
Davind Oslin, profesor de psihiatrie la Universitatea Pennsylvania, a declarat: "Toate efectele alcoolului sunt amplificate cu varsta. Compozitia corpului se schimba cu varsta, cu masa musculara, care absoarbe alcoolul, aflata in scadere si cu grasimea, care creste. Deshidratarea, un factor cheie in depasirea durerilor de cap asociate mahmurelii, de asemenea joaca un rol important."
Pe masura ce imbatranim, ficatului ii este din ce in ce mai greu sa descompuna toxinele din alcool, iar chimicalele care provoaca mahmurela stau mai mult in organism.
Pe langa scaderea cantitatii de apa din organism, pierdem din masa musculara si acumulam grasimi. Alcoolul nu se distribuie in grasimi, asa ca persoanele cu mai multa grasime si mai putina apa si masa musculara au mai mult alcool in sange.
In apropierea varstei de 50 de ani, ficatul incepe sa se mareasca si devine mai putin eficient. Mare parte din alcoolului consumat este descompus de ficat, asa ca oamenii sunt expusi unei cantiati mai mari de alcool.
Persoanele in varsta au sanse mai mari sa fie si sub un tratament medicamentos, care le creste susceptibilitatea la alcool.
Deoarece unele medicamente sunt metabolizate in ficat, in acelasi timp cu alcoolul, ele pot amplifica efectul unei bauturi.
Dr. David Oslin a explicat ca alcoolul amoplifica declinul mental asociat cu varsta inaintata:
" Pe masura de oamenii imbatranesc, neuronii isi pierd din eficienta. Daca ii compromiti cu un pic de alcool, sunt mult mai ineficienti. Cineva care merge la un cocktail, la 65 de ani, poate fi foarte afectat, dupa doar un pahar."