Solutii pentru un concediu fara probleme. Ce trebuie sa faceti daca aveti rau de masina sau de avion

15-06-2013 11:25


Va e rau cand mergeti cu masina sau cu vaporul? Atunci faceti cateva exercitii, care vor controla simptomele. Aceleasi programe sunt utile si daca aveti anumite senzatii neplacute in locuri aglomerate.

Va pot ajuta cateva cursuri, care va reechilibreaza centrul echilibrului, situat in ureche.

Simtiti ameteli si medicul va spune ca au o cauza mecanica? Aceasta poate fi un dezechilibru al urechii interne. In aceasta exista canale circulare, care au la baza un saculet plin cu otoliti, ca niste pietricele.

"Fiziologic ar trebui sa stea in acest saculet, se intampla sa plece prin aceste canale si atunci avem senzatii de falsa impresie de miscare", explica Mihaela Balasa, kinetoterapeut.

In acest caz, se recomanda exercitii de reeducare vestibulara.

Persoanele afectate vor fi conectate la senzori, iar specialistul va coordona miscarile.

Aceleasi programe se recomanda si celor care au rau de miscare. Dar exercitiile vizeaza nu doar urechea interna.

"Cei 3 analizatori care sunt importanti si care analizeaza datele reprezinta - primul ochiul, al doilea urechea interna si al treilea musculatura posturala de coloana, de picioare", declara medicul ORL Ioana Voda.

Cauzele raului de miscare nu se cunosc cu exactitate. In aceasta categorie intra raul de masina, de vapor, de rau de inaltime, dar si senzatiile neplacute intr-un loc extrem de aglomerat.

Sensibilitatea nu se vindeca, dar poate fi controlata.

"Urechea interna este stimulata de acceleratii si de deceleratii si, ca urmare, daca suntem participanti activi la trafic, daca avem impresia ca punem frane, ca acceleram, daca nu ne uitam in laterala, de multe ori ne putem vindeca singuri", spune Ioana Voda.

In felul acesta se tine sub control si raul de miscare dobandit dupa raceli puternice sau dupa accidente vasculare cerebrale.

"Exista neuronita vestibulara, care inseamna o inflamare virala a nervului vestibular, precum oricare alt nerv, care ne face sa avem o ureche mai buna si una mai slaba. Se vindeca neuronita dupa 2-3 saptamani chiar de la sine, dar pacientii ramin cu rau de miscare", precizeaza Ioana Voda.

Exercitiile dureaza 20 de minute si se repeta in functie de severitatea simptomelor.