Și alimentele sănătoase îngrașă. Se limitează cantitatea, nu calitatea

Dată publicare: 04-04-2021 12:09
Dată actualizare: 04-04-2021 12:15


Aplaudăm de fiecare dată decizia de a consuma alimente sănătoase. În schimb, nu putem să nu atragem atenția asupra...caloriilor pe care le conțin.

 

Un avocado, de exemplu, este echivalentul unei fripturi cât palma. Un pește gras - să spunem... un macrou de dimensiuni moderate, plin de OMEGA 3, înseamnă cât două fripturi de porc. Facem câteva calcule împreună, în cele ce urmează. Ne gândim la sănătate, dar și la siluetă!


Asemenea unei maşini performante, organismul uman funcţionează cu 4 tipuri principale de substanţe: proteine, grăsimi, carbohidraţi şi minerale.

Aşa numitele alimentele funcţionale conţin aceste substanţe, în proporţii optime. Iar organismul uman e adaptat să îşi extragă tot ce are nevoie din ele pentru funcționare corectă!.

Grăsimile poli-nesaturate intră în fiecare celulă umană. Nu pot fi produse de organismul uman. Și trebuie luate din alimente grase.
Vorbim însă despre concentrate calorice. Iată precauţiile în privinţa fructului avocado:

Dr. Laura Ene, medic primar diabet şi nutriţie:
„Un avocado de 100-150 de grame este echivalentul din punct de vedere caloric cu o bucată de carne de 100-150 de grame, deci nu trebuie consumat fără limite.”

Cel mult 150 de grame pe zi! Avocado trebuie să înlocuiască porţia de carne ori de brânză de la acea masă. Dacă îl consumaţi cu pâine albă, nu creşte glicemia. Dar, ideal, se consumă cu legume.

Dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet şi nutriție:
„Dacă mănânci pâine albă cu avocado, grăsimile îngreunează atât digestia cât şi absorbția în sânge a carbohidratilor din pâine şi în felul acesta glicemia este temperată”. Este o situaţie favorabilă.

 

Grăsimile bune din pește

 

Un macrou de dimensiuni medii are 270 de kilocalorii la 100 de grame. Aţi mâncat un macrou, aţi consumat 2 fripturi cât palma. Nu exageraţi cu restul alimentelor în ziua respectivă. Chiar şi aşa, merită! Datorită grăsimilor sănătoase conţinute vă poate scădea colesterolul rău – LDL - ori trigliceridele din sânge.

Pe buletinul de analize, colesterolul şi trigliceridele arată aşa numitul profil lipidic sau metabolism lipidic.

Dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet şi nutriție: „Are grăsimi sănătoase şi ajunge în timp să regleze metabolismul lipidic, dacă este consumat la 2 -3 zile, pentru faptul că schimbă balanța grăsimi sănătoase cu cele nesănătoase din organism”

Nucile conţin, la 100 de grame, – 650 de kilocalorii.

100 de grame de nuci sunt echilavalentul caloric al unui prânz cu ciorbă, felul doi şi desert. Se consumă, zilnic, dar cu porţia. 2-3 nuci. Imediat după ce le îndepărtaţi coaja. Acesta deoarece grăsimile oxidează în contact cu lumina!

Mersul pe jos şi aceste alimente funcţionale cu grăsimi bune sunt singurele medicamente inventate pentru protecţia vaselor de sânge.