Radiografiile dentare nu sunt periculoase. De la ce vârstă se pot face

Ultimul update: Miercuri 01 August 2018 11:01
Data publicarii: Miercuri 01 August 2018 09:17
Categorie: CSID

Infecţiile dentare la vârste mici sau la maturitate trebuie tratate obligatoriu, dar în condiţii de vizibilitate.

Spre exemplu, în timpul unui tratament de canal, aveţi nevoie de o radiografie care certifică corectitudinea actului medical.

Aceste radiografii se pot face de la 6 ani, când apar primele măsele definitive.

Să nu vă fie frică de radiaţii. O radiografie dentară vine cu o doză de radiaţii similară cu o expunere de o jumătate de oră la soare, pe plajă.

La 6 ani apar primii dinţi definitivi. Se numesc molari de 6 ani şi se văd în spate, după după ultimii dinţişori de lapte. Sunt numiţi cheia ocluziei, adică a muşcăturii corecte.

Dr. Monica Teodorescu, medic dentist, Instit. Alfred Rusescu: "Direcţionarea şi felul în care erup dinții temporari se vor schimba şi ei rămân singurii definitivi din spate, ei direcționează tot. Părinţii nu şi dau seama că le-au ieşit dinţii definitivi pentru că ies în spatele dinţilor şi cred că e tot un dinte temporar şi se cariază şi ne pierdem de foarte mici acest dinte."

Cei patru molari de 6 ani sunt primii afectaţi de carii din cauza formei lor. Au munţi şi văi în suprafaţa care dezvoltă cel mai rapid carii. De aceea, medicii constată deja la doar 9-10 ani că aceste măsele sunt afectate iremediabil. Şi se pierd. Dacă medicul observă carii în profunzimea lor, nu refuzaţi radiografia dentară din cauza vârstei copilului.

Pericolul care ne paște dacă nu ne vaccinăm antitetanos în urma unei mici zgârieturi

Dr. Corina Negrea, medic dentist: "De obicei, părinţii sunt reticenţi la aceste radiografii chiar dacă noi explicăm, fie că e vorba de un copil sau de un adult, fără o radiografie dentară nu puem să tratăm această problemă corect."

La ora actuală, timpul de expunere al cavităţii orale în timpul unei radiografii dentare este de nouă secunde. Cantitatea de radiaţii este infimă.

Dr. Ionuţ Leahu medic dentist: "Cantitatea de radiaţii este atât de mică încât e comparabilă cu cea pe care o încasăm într-un zbor cu avionul de la București la Paris. Trebuie să înțelegem că dacă ne păstrăm în limita de 100 de radiografii pe zi suntem în siguranță."

În cazul tratamentelor de canal, aceste expuneri sunt absolut necesare în timpul intervenţie. Tratamentul de canal se face atunci când interiorul dintelui ajunge să se infecteze. De cele mai mutle ori, infecţia este extrem de dureroasă. Tratamentul înseamnă sterilizare zonei şi apoi plomba. În felul acest, medicul încearcă să vă salveze dintele.

Se întâmplă, în timpul tratamentului ca medicul să simtă nevoia să facă o radiografie de control atunci când e pe canal pentru că aceasta îl ajută pe medic să facă toate tratamentele într-o singură şedinţă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Dacă suferiți accidente la manichiură și pedichiuri, mergeți la un spital de boli infecțioase

Dacă suferiți accidente la manichiură și pedichiuri, mergeți la un spital de boli infecțioase

virusul hpv csid

Dacă sunteți purtător al virusului HPV, duceți-vă la controale periodice

Frica de eșec își are rădăcinile în copilărie. Riscurile la care părinții își expun copiii

Cine prezintă cel mai mare risc de a dezvolta noduli tiroidieni

Ce grăsimi putem trata termic cu mai puține riscuri pentru sănătate

Cum facem diferența dintre frică și anxietate. Recomandările specialiștilor în situațiile de criză

O singură anestezie și toate tratamentele într-o singură ședință. Ce spun dentiștii

Bere

Mâncarea cu grăsime şi o bere, combinaţia fatală pentru ficat. Cum riscăm să facem ciroza hepatică