Medicul școlit în Franța care s-a întors în țară să salveze mii de români

01-11-2019 19:44

„Și în România se poate face medicină de calitate, dacă înțelegem că noi, doctorii, trebuie să ne unim forțele spre binele pacientului." Așa susține neurologul Dan Mitrea, care se școlește în Franţa, dar tratează pacienții din țară.

Iar neurologia este una dintre ramurile cu mare deficit de personal, așa că decizia lui de a rămâne acasă a salvat mii de bolnavi.

L-am găsit pe doctorul Dan Mitrea într-o după amiază în cabinetul său analizând, împreună cu un coleg din Franţa, cazurile unor pacienţi. De fiecare dată când are o situaţie aparte, neurologul nu se grăbeşte să pună un diagnostic, ci discuta şi cu alţi specialişti. Acum l-a ales pe Bogdan Ene, un neurochirurg român care lucrează la spitalul militar din Paris.

Dan Mitrea nu se mulţumeşte să ajute doar pacienţii pe care îi consultă. Împreună cu alţi colegi şi cu ajutorul unei firme de IT, a dezvoltat o platformă unde doctorii din ţară şi din străinătate pot încărca analizele bolnavilor pentru a cere părerile altor doctori.

Comunică uşor online cu medici din ţară, dar şi din Franţa, Germania, Anglia sau Statele Unite.

Dan Mitrea, neurolog: ''Încarcam pe platformă şi dau share cu alţi medici care cred eu că sunt cei mai potriviţi pentru cazul respectiv: neurochirurgi, neurologi, reumatologi, depinde ce caut şi fiecare spune o părere, o listăm aici şi la final în loc să se plimbe pacientul de la un medic la altul dăm o rezoluţie. Le explicam că nu e greşit să aibă mai multe păreri, că nu e neapărat greşit să vină la un medic care să spună uite ar putea să fie..importante să nu-l laşi nerezolvat.''

Şi-a făcut rezidenţiatul în neurologie la Spitalul Colentina din Bucureşti, iar acum se pregăteşte într-o clinică din Lyon pentru a deveni specialist în neuro-oncologie. Învaţă să diagnosticheze şi să trateze cancerele cerebrale şi spinale.

Dan Mitrea, neurolog: "E un subdomeniu al neurologiei şi cumva este la marginea între neurologie neurochirurgie, radioterapie şi oncologi. Iei un pacient ce suferă de tumoră şi stabileşti un curs teraputic şi îl urmăreşti, pentru că altfel ajunge să fie operat şi fie să fie iradiat. Tu, ca neurolog, preiei din patologia oncologică şi o gestionezi tu..în afara ţării se face o supraspecielizare..."

Doctorul Mitrea a deschis prima clincă integrată de neurologie din Bucureşti. În 2 ani, a reuşit să formeze o echipă de medici tineri, care să lucreze în folosul bolnavului. Neurologi, radiologi, neurochirurgi, psihologi sau cardiologi au tratat până acum peste 8.000 de pacienţi.

Adina Cosac, pacientă: ''E foarte important să ni se explice, să se vorbească cu mine, pentru că profesorii şi medicii importanți îţi întrebări foarte clare clare, nu ţi explcia nimic. Practic tu ieşi din cabinet aşa cum ai intrat. Pe mine m-a ajutat foarte tare faptul că mi-a explicat şi că mi-a spus despre ce e vorba şi că m-a ascultat.''

Tot ce învaţă în străinătate încearcă să aplice în sistemul românesc de sănătate. Iar faptul că a rămas în ţară înseamnă o şansă în plus pentru mulţi bolnavi. După o consultaţie, i-a recomandat unui tânăr, diagnosticat cu o tumoră de nerv cranian să se opereze în Franţa, pentru că la noi nu se poate face o astfel de intervenţie chirurgicală. Decizia lui Dan Mitrea i-a salvat viaţa bărbatului.

Dan Mitrea, neurolog: ''Sunt foarte împăcat cu mine, cu ce putem să facem aici, cu ce putem dezvolta aici şi de fapt asta îmi doresc cel mai mult să reuşim să aliniem lucrurile astfel încât pacienţii să fie trataţi şi îngrijiţi aşa cum se cuvine. Şi cred că se poate şi în Romania.''

Dragoş Tudorache, administrator clinica Neuroaxis: ''Nu ştiu de ce nu a plecat. Şi eu îl mai întreb câteodată. Îi place România, îi place ce face şi cred că e altruismul lui să ajute comunitatea care i-a oferit până la urma ceea ce are acum.''

Colegă, medic reumatolog: ''E genul de om pe care poţi să-l suni la 2 noaptea ca ai făcut o pană şi el găseşte o soluţie, îţi dă încrederea că orice problemă ai, o poţi rezolva.''

Între pacienţi, pregătirea în Franţa şi congrese medicale, Dan Mitrea îşi face timp şi pentru pasiunile lui: sporturile pe apă.

În zilele cu soare, după ce termină treaba la clinică, dă o fugă pe lacurile din capitală.

Cu ambiţie şi mult curaj, doctorul Dan Mitrea este convins că poate schimba ceva în sistemul de sănătate.