Miscarea si cate un pahar de vin la masa. Solutii sigure si naturale pentru scaderea colesterolului

Dată publicare: 20-10-2013 10:01
Dată actualizare: 23-10-2013 00:13


“Faceti miscare “este recomandarea oricarui medic. Sportul duce la cresterea colesterolului bun din sange. Astfel pot fi prevenite bolile cardiovasculare.

Nivelul grasimilor bune din sange este influentat si de consumul echilibrat de vin rosu.

Nu este o grasime, ci un alcool, spun specialistii. Este vorba despre colesterol. Acesta poate fi mentinut in limite normale si cu ajutorul vinului rosu.

Cantitatea se calculeaza in functie de greutatea corporala si de sex. Acesta deoarece depasirea dozei optime creste riscul de ateroscleroza.

Colesterolul este un alcool. Se combina cu acizii grasi din sange, si abia apoi formeaza o grasime.

Dincolo de formulele chimice, colesterolul rau crescut in sange, adica LDL colesterol, se depune in peretele vascular.

Il ingusteaza si astfel apare accidentul vascular. Daca insa nu aveti boli asociate, ci doar LDL colesterol crescut putin, riscurile nu sunt majore.

"Diabetul zaharar, cu un colesterol marit si cu o hipertensiune sunt factori de risc mari de tot pt accidentele vasculare", spune medicul Mircea Osanu, neurolog.

Doar impreuna, toate aceste boli permit LDL colesterol sa intre in artere si sa le afecteze.

Pentru a evita problemele, specialistii va sfatuiesc sa consumati zilnic 400 de grame de vegetale, sa va mentineti greutatea normala si sa nu fumati.

De asemenea, e necesar sa va faceti anual analizele uzuale. Tot atunci ar trebui sa va determinati tensiunea.

LDL colesterol este impiedicat sa intre in artere de HDL cholesterol, adica de colesterolul bun.

"Deci scopul este ca HDL colesterol sa fie mai mare decat limita inferioara, ei si acest HDL colesterol creste la efort fizic si la o cantitate mica de alcool pe zi", spune Dan Olteanu, gastroenterolog.

"Un alcool, vin in special, intr-o cantitate rezonabila, adica un pahar de vin la masa, poate sa fie benefic, dar consumul exagerat de alcool poate duce la modficari vasculare si atunci favorizeaza aparitia unui accident vascular cerebral", precizeaza Mircea Osanu.

Cantitatea mica de alcool inseamna 100 ml de vin pe zi, 200 ml de bere sau 30 ml de bauturi spirtoase. Cu alte cuvinte, 12 grame de alcool pur.

"Femeile sunt mai sensibile la alcool decat barbatii, dar cantitatea pe care am spus-o e valabila la ambele sexe", spune Dan Olteanu.

Tineti cont ca, daca veti creste cantitatea zilnica la 20 de grame de alcool pur riscurile sunt enorme.

Daca sunteti supraponderali, nu mariti doza zilnica de un pahar de vin pe zi. Iar daca sunteti subponderali, vi se recomanda doar jumatate de pahar.