Gustul mancarurilor, un reflex creat din copilarie. Cum se formeaza o alimentatie corecta inca din copilarie
"Tot mancarea de la mama de acasa este cea mai buna" - ne-am trezit cu totii spunand asta, nu o data. Adevarul e ca respectivele bucate or fi ele bune, dar concluzia pe care o tragem este doar un reflex creat in copilarie.
Notiunea de "gust" este deformata in prezent. Suntem pacaliti, credem ca primim produse rafinate, dar incet-incet nu facem altceva decat sa distrugem receptorii care ne ajuta sa dam verdicte.
Gustul se formeaza in timp. Pe la 3 ani, simtim ca ceea ce mancam este dulce, sarat, acru sau amar. Pe la 9 ani, ne ajuta sa capatam o educatie alimentara primara. Mai tarziu, acelasi simt distorsionat, insa, se poate intoarce impotriva noastra.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Teoria spune ca gustul conteaza. Este vital, deci, sa adaptam alimentatia corecta la acest simt. O formula ce ar functiona, probabil, intr-o lume nealterata.
Matei are cinci ani, iar verisorul lui, Stefan, 3. In acest moment, Stefan cunoaste doua gusturi - dulce si amar. Primul l-a ajutat sa "perceapa" laptele matern. In cazul gustului amar, evolutia speciei spune ca ii ajuta pe cei mici sa diminueze riscul de a se intoxica prin substante ingerate. Ni se da si explicatia: in urma cu cateva mii de ani, plantele otravitoare erau amare.
Ce ii leaga pe cei doi verisori cand vine vorba de hrana? Pana acum, pentru ambii au contat mai mult textura alimentelor, temperatura si mirosul acestora. Nicidecum explozia de gusturi. Parintii ar trebui sa stie ca nu exista o baza stiintifica atunci cand gandesc: "Pofteste copilul! Sa-i dau sarmale sau o gura de burger". Nu, nu pofteste... In schimb, le pot oferi alimente naturale, brute, sanatoase, fara nicio problema, ca un prim pas in educatia alimentara timpurie.
Dupa varsta de trei ani, copilul identifica patru gusturi fundamentale. Dulce, acru si sarat in partea anterioara a limbii, prin nervul facial. Gustul amar este perceput cu ajutorul altui nerv, gloso-faringianul, in partea posterioara a limbii.
Chiar daca dulcele este primul gust simtit, datorita asocierii cu laptele matern, nu inseamna ca, la varsta adulta, e si motivul care ne face sa tanjim dupa ciocolata sau prajituri. In realitate, ne e foame sau sete, dar suntem sub dominatia unei dependente formate in copilarie.
Dr. Adriana Rizea, medic specialist neurolog: "Este de fapt un comportament adictiv. Una e perceptia gustului, alta e cea de aderenta pentru un anumit gust. In mod clar, un copil care primeste dulciuri in mod frecvent va avea o aderenta catre alimentatia dulce".
Gustul se invata si devine un reflex, intretinut de parinti. Asa ajungem la pretiosul "ca la mama acasa", ce ii bantuie pe adulti. La mama acasa, cei mici trebuie stimulati sa guste din cat mai multe alimente naturale. Este foarte important sa tinem copiii departe de hrana procesata. Alimentele industriale anesteziaza gusturile fundamentale.
Mancati, de exemplu, cateva felii dintr-un mezel care va place. Apoi gustati carne de pasare crescuta la tara. Nu ii veti simti gustul.
Vorbim despre o intreaga industrie care are drept scop crearea si mentinerea dependentei consumatorului. Alimente precum mezelurile sunt pline de monoglutamat de sodiu, sau E 621, sau MSG. Extractul de malt din bere sau de drojdie din paine sunt alte exemple. Sucul de rosii facut din concentrat, doldora de acelasi E621.
Va mai pacalesc gusturile de calciu si cel de grasime. Caci da, avem si acest tip de receptori in organism, conform unor descoperiri recente. Cel mai bun exemplu la acest capitol il reprezinta branzeturile. Gustul lor este usor de falsificat prin extracte de soia si grasimi vegetale. Pe eticheta unui produs de calitate, natural, nu trebuie sa apara altceva decat lapte, cheag si sare.
Tot lipsa de educatie alimentara face ca multi dintre noi sa numim gusturi anumite perceptii care nu au de-a face cu respectivii receptori.
Carnea dulce de rac se consuma cu un sos picant, de ardei iute. Senzatia de iute inseamna, de fapt, fierbinte. O declanseaza nu receptorii de gust, ci receptorii tactili din cavitatea bucala. Sunt exact ca cei care va ajuta sa percepeti caldura pe tot corpul. Creierul, asadar, este pacalit.
Si mentolul din guma de mestecat activeaza receptori de temperatura. De data acesta, sunt cei care simt apa rece, gheata sau fulgii de zapada. Senzatiile de fierbinte sau rece sunt transmise printr-un alt nerv, denumit trigemen.
Aveti nevoie de primii 9 ani din viata sa invatati gustul de acasa. Este ceea ce cautam pe parcursul vietii. Asa introducem componenta psihologica a gustului.
Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: "Noi avem niste cai batatorite, ne asteptam atunci cand ca mancam carne sa simtim gust de carne, cand mancam branza sa simtim gust de branza."
Simultan cu gustul, percepem si mirosul.
Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: "Celulele olfactive sunt impresionate de substante care se dizolva in saliva si atunci ne dau si senzatia de miros. Spre exemplu, atunci din bem cafea, cand simtim gustul cafelei, simtim si mirosul cafelei in acelasi timp si le asociem."
Receptorii de miros si cei de gust comunica prin orificiul situat in interiorul cavitatii din craniu numita rino-faringe.
99% din timpul existentei lor pe pamant, oamenii au fost vinatori-culegatori. Treptat, ne-am indreptat atentia de la alimentele naturale, brute, spre cele procesate. "Ne-am rafinat gusturile", ne place sa spunem. Dar gusturile alimentelor naturale nu mint si nu dau dependenta. Cele industriale, in schimb, anihileaza receptorii si duc la dependenta. Un tip de comportament alimentar ce nu poate avea decat o singura finalitate: obezitatea.