Hormonii de creştere cresc glicemia. De asemenea, dimineaţa creşte glicemia. Din acest motiv, în copilărie, eventualele dezechilibre trebuie controlate atent.

În timpul primilor ani din viaţă, hormonii de creştere au impact şi asupra glicemiei. Din acest motiv, eventualele dezechilibre ale glicemiei trebuie controlate atent. În cazul diabetului de tip 1, apărut în copilărie, corectarea glicemiei se poate face prin senzori.

Hormonul insulină, produs de pancreas, participa la toate procesele de creştere din organismul uman. O nouă zi începe prin creşterea glicemiei. Fenomenul este normal.

Dr. Mihai Comsa, medic specialist în diabet: „Hormonii de stres cresc glicemia, secreţia lor este activă la trezire apare acel „fenomen al zorilor” glicemiile cresc foarte mult.
Se întâmplă în cazul oricărui copil”.

În cazul copiilor cu diabet de tip 1, aceste variaţii normale trebuie bine controlate. Diabetul de tip 1 este o boală autoimună care creează în mod anormal anticorpi împotriva celulelor din pancreas, care produc insulina. Anticorpii ajung să le distrugă. Boala nu se vindecă, iar copilul va avea nevoie de insulină toată viaţa.

Toţi pacienţii cu boli autoimune, care au peste 16 ani, pot fi vaccinaţi anti SARS-COV-2.

Dr. Brânduşa Petrutescu, medic primar imunolog: „Nu s-a dovedit că cei alergici au un răspuns mai puţin eficient la vaccin şi nici cei cu boli autoimmune”.

Diabetul de tip 1 poate fi controlat eficient printr-o pompă de insulină, introdusă sub pielea situată pe abdomen. Acesta se foloseşte de un senzor, care simte variaţiile de glicemie şi va determina descărcarea automată a insulinei sintetice.

Dr. Mihai Comsa, medic specialist în diabet: „Practic, adminitreaza o doză în mod fiziologic. Administrează dozele ţinând cont de setările prealabile printr-un algoritm. Pompa de insulină este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Este utilă din copilărie”.