Copii operaţi în pântecele mamei, la 2 spitale din România. "Sunt puţine centre în lume"

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 15 Aprilie 2018 11:34
Categorie: CSID

Conceptul de medicină fetală ţinea, până acum câţiva ani, în România, mai degrabă de un proiect îndrăzneţ, decât de cazuri concrete.

Iată însă că avem în prezent două spitale publice - maternităţile Filantropia şi Polizu - care intervin cu succes în cazul feţilor aflaţi încă în uterul mamei. Vorbim despre transfuzii la cei cu anemie, divizarea placentei între feţii gemeni ori investigarea unor malformaţii. Nu suntem deloc departe de momentul surprins într-o fotografie-simbol: copilaşul din pântecele mamei prinde cu mânuţa degetlul medicului care îl operează.

Ana Maria este al treilea copil care a trecut printr-o intervenţie chirurgicală menită să îi salveze viaţa încă din burtica mamei. La şase luni şi jumătate de sarcină, medicii de la Filantropia au descoperit că sângele nu circula corect prin creierul fătului - semn al unei anemii severe. Bebeluşul a primit două transfuzii.

„Mi-au fost explicate toate riscurile, toate complicaţiile care pot apărea, dar în acelaşi timp şi beneficiile de a prelungi sarcina. Prin această primă transfuzie am mai câştigat o săptămână şi jumătate, lucru foarte important, când s-a hotărât că ar fi mai bine pentru copilaş să se nască prin operaţie cezariană”, spune Andreea Stavri, o mamă care a făcut o astfel de operaţie.

Operaţia s-a făcut sub anestezie locală. Abdomenul mamei a fost amorţit în profunzime, până la uter.

Dr. Ana Maria Vayna, Specialist Medicina Fetală: „Intrăm cu acul la nivelul cordonului ombilical, în vena ombilicală. Aici este acul cu care eu am intrat şi ceea ce se vede aici este fluxul de sânge în urma transfuziei. Sângele ajunge direct la bebeluş. În lipsa transfuziei, anemia evoluează sever, apare insuficientă cardiacă, iar finalul este decesul fetal.”

Acum feiţa e bine. „E un copil vesel, un copil activ care ne umple fiecare zi!”, spune mama ei.

Dr. Vlad Dima, Medic Specialist Neonatolog: „Cazul lor este unul fericit, pentru că apuca să facă tratamentul special- şi anume, transfuzia intrauterina- din timp. Însă există şi cazuri când nu sunt investigate sarcinile.”

La maternitatea Filantropia din Bucureşti lucrează acum o echipă de 4 specialişti, proaspăt întorşi după un stagiu de pregătire în cel mai mare centru european de medicină fetala- cel din Londra. De altfel, doar acolo se mai fac astfel de operaţii în Europa.

Pentru un spital public din România, tara în care o categorie importantă în acuzaţiile de malpraxis sunt cele legate de sarcină şi naştere, asemenea intervenţii sunt de-a dreptul revoluţionare. Trebuie spus că specialiştii în medicină fetală care formează echipa de la Filantropia nu au de gând să părăsească nici sistemul medical de stat, şi nici ţară. Şi au planuri mari... de pildă, că într-o zi să gestioneze cazuri complexe, cum sunt malformaţiile de coloană. Sunt numai câteva centre din lume unde se operează în uter spina bifidă. Este o boală care poate fi depistata ecografic şi care risca să lase copilul paralizat.

"Mâna speranţei" este numele dat acestei fotografii, care surprinde momentul în care un băieţel operat în burta mamei se agaţa de degetul medicului. S-a născut două luni mai târziu şi a devenit, în şcoala primară, campion la înot. Iar acum 4 ani, tot în Statele Unite, un alt bebeluş a fost operat. Are acum doi ani şi jumătate; operaţia suferită cu aproape trei luni înainte de a se naşte nu a lăsat sechele.

Primul transplant de inimă din România, după 9 luni de aşteptări. Pacientul, un bărbat din Galaţi
Primul transplant de inimă din România, după 9 luni de aşteptări. Pacientul, un bărbat din Galaţi
CSID
Ce se întâmplă când aprindem o țigară afară, la soare. Avertismentul medicilor
Prezervativul salvează de fapt fertilitatea. Explicația medicilor specialiști
Ce se întâmplă cu organismul nostru dacă nu ne hidratăm corespunzător
Simptomele care indică 8 afecțiuni diferite. Situația în care trebuie să mergeți la chirurg
"Fă ceva, că mai ai 6 luni de viaţă!" Riscurile la care se expun cei care nu mai au control asupra greutăţii
Cum apare boala parodontală sau caria dentară. Medicii vorbesc despre tratamentele potrivite
copil trist
Eşecul nu este o catastrofă, ci... normalitate. Cum ne ajutăm copilul să aibă încredere în el