Controlul dermatologic este recomandat la fiecare 6 luni. În piele pot apărea diferite tumori

Dată publicare: 18-04-2021 12:57
Dată actualizare: 18-04-2021 12:57


La baza fiecărui fir de păr găsim celule stem. Acestea se pot diferenția în toate tipurile de celule sănătoase, dar din păcate și în maligne. În piele pot apărea, așadar, felurite tumori.

De aceea, controlul dermatologic la fiecare 6 luni trebuie să intre în educația medicală a oricărei persoane. Acum, primăvara, e momentul perfect.

Dr. Mihaela Leventer medic primar dermatolog: „Problema ultimelor luni, lunilor de pandemie a însemnat o stagnare a depistării precoce, a screeningului pe care îl facem, pacienţii evită să vină la specialist. Sunt limitaţi şi pentru că multe din secțiile de spital s-au închis. Cancerul de piele are risc în evoluţie, de la o leziune minoră care poate fi tratată ușor se poate ajunge la situaţii grave.”

Campaniile făcute în ultimii ani ne-au atras atenţia asupra melanomului, o tumoră agresivă de piele, care seamănă cu o aluniţă. Dar acest organ, pielea care are mai mult de 2 metri, e predispus la toate tipurile de boli. Pentru că e plină de celule stem.

Dar pielea este la vedere. Şi poate fi examinată de fiecare oricând. Nu vă uitaţi doar după leziuni cu pigment, nou apărute. Ci după orice fel de modificare. O formaţiune mai dură, o cicatrice nou apărută, o modificare de culoare, nu vorbim doar despre maro sau negru.

Dr Tiberiu Tebeica, medic primar anatomie patologică: „O porţiune mai dură poate însemna o tumoră, o parte mai dură ca o cicatrice poate înseamnă o tumoră agresivă. Pacienţii le ignoră multă vreme.”

Din acest motiv, mergeţi la medic pentru verificare la fiecare 6 luni. Şi arătaţi-i medicului specialist orice modificare de pe piele. De asemenea, arătaţi-i toate aluniţele pe care poate le aveţi din copilărie. Trebuie investigate, chiar dacă sunt vechi și par inofensive.
Aceasta înseamnă prevenţie activă. Face parte din educaţia medicală de bază. Şi trebuie făcută din copilărie.