Ciupercile medicinale care ne scapa de infectii in sezonul rece. Ce efecte are banala iasca

Dată publicare: 02-10-2015 13:20
Dată actualizare: 07-10-2015 00:21


Suntem in plin sezon al infectiilor respiratorii. Preocuparea constanta a fiecaruia este cum sa-si intareasca sistemul imunitar. Batalia trebuie dusa pe tot parcursul anului, spun medicii, nu doar in perioadele dificile.
 

Batem la portile celei mai performante fortarete cunoscute in natura - propriul nostru sistem imunitar. Intalnim aici trei categorii importante de mijloace de aparare. Imunitatea umorala este prima linie defensiva. Formata din asa-numitii anticorpi, creati dupa contactul cu agenti patogeni. Imunitatea celulara asigura a doua linie de aparare. Putem vedea, insa, doar asa-numita imunitate nespecifica, de bariera. Inseamna fiecare mucoasa din organism. Una dintre cele mai atacate, este mucoasa nazala.

Dr. Simin Florescu, medic primar boli infectioase:”In functie de locul unde exista o afectare, e o bubita poate sa apare o predispozitie spre anumtie tipuri de afectiuni. Exista intr-adevar teste de singe care apreciaza acest tip de imuntatedar nu neaparat o infectie reptatata inseamna un deficit imunitar”

Asadar, doar un specialist poate aprecia tipul de imunitate ce are de suferit. Evident, tot acest propune si tratamentul.

Sprijin de incredere pentru sistemul imunitar exista si in medicina naturista. Ciupercile medicinale, de exemplu, sunt cunoscute din antichitate drept modulatori ai imunitatii si antioxidanti.

Dr. Carmen Nonn, medic primar medicina de familie: "Noi la Orastie, am asociat 7 ciuperci medicinale intr-un singur remediu. Reishi (Ganoderma lucidum), ciuperca faimoasa in medicina traditionala chineza, contine aproximativ 400 de compusi bioactivi diferiti, care ii confera numeroase efecte farmacologice: imunomodulator, chimio si radio protector, antihepatotoxic, antioxidant, antialergic, adaptogen"

Shitake este un aliment folosit in special in Japonia. Maitake este cunoscuta pentru proprietatile puternic antioxidante. Cordyceps ajuta la sporirea rezistentei fizice, in timp ce Ciuperca de mesteacan este un puternic antioxidant. Coriolus versicolor are doua substante biolgogic active, despre care se crede ca sunt utile in intarirea sistemului imunitar. In fine, Iasca, spun studiile recente, are un puternic efect antiviral, antibacterian si imunostimulent.