Ce înseamnă starea de somnolență de după masă? Avertismentul medicilor
În această perioadă, cum ne putem da seama, cel mai ușor, că am exagerat cu mâncarea? După o masă cu adevărat îndestulată, aproape instantaneu apare somnul.
Ce spune acest fenomen despre propriul organism?
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Prea multă insulină ajunge la creier.
Ne uităm și culinar spre sărbătorile care vin. După o masă copioasă, glicemia crește foarte mult. Ca să o echilibreze, pancreasul trimite în circulație o cantitate mare de insulină.
Ștefan Voicu, Facultatea Chimie Aplicată: „Ceea ce ne moleșește foarte mult după o masă copioasă este exact această cantitate de insulină care ajunge și la creier.”
Vă apucă somnul după o masă? Propriul organism vă spune să îi dați mai puține alimente!
.
În toată perioada de sărbători, dacă vă doriți mese bogate, încărcate, nu le luați tocmai seara. 70% din tot colesterolul din organism este produs, de fapt, de propriul ficat. Restul vine din alimente.
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Colesterolul se produce noaptea, așa vrea ficatul să îl producă. Din această cauză și medicația care blochează secreția de colesterol se administrează seara. Ficatul are posibilitatea să blocheze secreția de colesterol dacă noi introducem prea multă mâncare, prea multe grăsimi. Dacă mâncăm repetat seara, nu mai poate să capteze colesterolul din mâncare!”
Seara, receptorii de colesterol din ficat, cei care simt colesterolul din alimente, scad sau devin incapabili! Următoarea mișcare? Colesterolul rămâne liber în sânge. Îi place să intre în vase, unde produce inflamație ințial, apoi depozite. Boala se numește ateroscleroză.
Așadar prea multă mâncare seara? Insulina bombardează creierul. Ficatul își distruge receptorii de colesterol. Grăsimea sapă în vase. Din acest motiv, încercați ca regalul culinar să aibă loc dimineața și la prânz. Nu seara, repetat!