Calatorie intr-un colon gigant, in Capitala. Viata sedentara face ravagii in randul romanilor prin boli ce altadata erau rare
Stresul, alimentatia nesanatoasa si sedentarismul sunt principalele motive pentru care bolile intestinale, altadata rare, au inceput sa faca ravagii in randul romanilor.
Sute de mii de oameni sunt in aceasta situatie, majoritatea tineri. Si mai grav este ca foarte multi habar n-au cat de serioasa este intreaga problema. Pentru ca publicul sa constientizeze, zilele acestea, in Parcul Unirii din Bucuresti, a fost adus un colon gigant, in interiorul caruia oamenii pot sa vada transformarile care au loc atunci cand se declanseaza boala.
Daca am putea sa vedem ce se afla in interiorul colonului nostru, cu siguranta ca ne-am gandi de 2 ori inainte sa alegem alimentele procesate, dulciurile rafinate si bauturile acidulate
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Care sunt modificarile care au loc la nivelul colonului atunci cand se dezvolta o boala intestinala inflamatorie:
Primul semn este matuirea acestei mucoase. Este rosie si tumefiata, ca o sticla mata. Si foarte repede apar ulcerele care initial sunt mici, dupa care devin profunde, lineare, se interconecteaza, dand nastere unui aspect asemanator unei pietre de pavaj.
In acest colon-muzeu din Piata Unirii, din Bucuresti, vizitatorii gasesc si fotografii in care este comparat organul sanatos cu cel bolnav, dar si afise cu informatii despre maladiile intestinale. Pe langa predispozitia genetica, bolile colonului apar din cauza alimentatiei nesanatoase, a stresului, a fumatului, a sedentarismului, dar si a excesului de antibiotice.
Sute de mii de romani sufera acum de boli intestinale, multi dintre ei fara sa stie. De la simpla iritare a colonului si pana la forme grave, precum boala Crohn, colita ulcerativa sau chiar cancer.
Dr. Liana Gheorghe, presedintele executiv al Clubului Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa: "Sunt oameni care lucreaza foarte mult in spatii inchise, in fata computerelor, mananca pe fuga ce gasesc repede: semi-preparat sau fast-food-uri."
Este si cazul lui Gabriel, tobosarul formatiei "Sarmale Reci", care a aflat acum 6 ani ca sufera de boala Crohn. Ajunsese sa cantareasca doar 43 de kilograme.
Gabriel: "Am mancat doar la fast-food. Dormeam extraordinar de putin, oboseala, totul era haotic."
Aceeasi boala a dezvoltat-o la 16 ani si Irina.
Irina Stefan, pacienta diagnosticata cu Boala Crohn: "Acum mananc cat se poate de natural, cat mai putin procesat."
Daca aveti dureri abdominale, scaune frecvente, febra, sunteti obositi pierdeti in greutate mergeti de urgenta la medic. Cu toate ca nu exista leac pentru maladiile intestinale, ele pot fi tinute sub control.