Boala misterioasă răspândită doar în 4 judeţe din România. Ar putea avea legătură cu apa
România este statul european cu cei mai mulți pacienți suferinzi de afecțiuni ale tiroidei. Unu din opt români dezvoltă, pe parcursul vieții, hipotiroidie, hipertiroidie sau tiroidia autoimună.
Intresant este că grosul bolnavilor provine din partea de est a țării - patru județe formează acest nucleu. Printre ele și Buzău, unde mergem în această dimineață pentru a căuta explicății.
Sub Vulcanii Noroioși din județul Buzău găsim o pânză freatică pe care o întâlnim și în județele Vrancea, Galați ori Brăila. Este o pânză freatică extrem de săracă în iod. Asta face ca cele 4 județe - din nou Buzău, Vrancea, Galați ori Brăila să furnizeze cel mai mare număr de pacienți cu afecțiuni ale tidoidei din România.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Pânza freatică alimentează și plantele și animalele. Cele patru județe formează un fel de nucleu - dacă putem numi așa o zonă în care concentrația de iod este scăzută. De fapt, cam așa se întâmplă pe tot teritoriul țării. Mai precis, în 30 de județe din România. Ce înseamnă această lipsă de iod? Ne explică un endocrinolog.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: “Iodul este vital, este soarele și luna tiroidei. Datorită iodului, tiroida funcționează. În general, România este o țară spălată de iod, așa se spune, dar cu precădere în aceste zone. Legat de carența de iod este mărirea de volum a tiroidei și hipotiroidismul."
Mai bine de cinci procente din locuitorii acestor județe produc prea puțini hormoni tiroidieni.
Dr. Mihai Daniel, medic primar chirurg: “Pacientul cu patologie tiroidiană are un comportament foarte fragil, de maniera că nu suportă căldura, nu suportă frigul, se enervează foarte repede, își schimbă atitudinea de la o secundă la alta și nu știm de ce.”
Locuiți într-unul din județele de pe această hartă? Includeți pe lista analizelor anuale două testări de sânge decontate de stat. Se numesc TSH și FT4. Sunt mari șanse să dezvoltați, pe parcursul vieții, hipotiroidie.
În schimb, în celelalte județe din România, unde în pânza freatică nu se resimte lipsa acută de iod, are loc un alt fenomen. Și anume, sunt cele mai multe cazuri de tiroidită autoimună. Adică sistemul imunitar atacă glanda. Frecvența cea mai mare se constantă în rândul femeilor. Iar simptomele apar preponderent după naștere.
La trei luni după naștere, chiar în lipsa simptomelor, proaspetele mămici ar trebui să treacă pe la endocrinolog pentru o evaluare.
Ne uităm acum și spre ficat. E legat intrinsec de tiroidă. Netratate, afecțiunile acestei glande lovesc și sunt cu bătaie lungă în această parte a organismului.
În hipotiroridim, metabolismul lipidic este încetinit ca toate metablismele și rata de degradare a grăsimilor e scăzută. Din cauza aceasta, colesterolul este mare, colesterolul LDL rău sau trigliceriele.
Urmărim, de fapt, modificări ale transaminazelor, TGO și TGP. Acestea vorbesc despre suferința ficatului cauzată de alcool, prea multă mâncare ori tiroida bolnavă.
Dar și despre infecții cu visuruile hepatitice B și C. Mecanismul? Celulele ficatului "se sparg", iar din ele curg în sânge, în cantitate mare și anormală, enzimele conținute.
Revenim un pic la iod, pe final. Din 2004, în România a fost introdus un nou program de iodare a sării. O linguriță rasă zilnic, nu mai mult - atât este cantitatea optimă. 5 grame de sare, 100 de miligrame de iod - iată și formulă!