(P) Durata de viata creste, iar statul nu mai face fata. Poarta-ti singur de grija din timp

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Vineri 18 Mai 2012 03:58
Data publicarii: Miercuri 18 Aprilie 2012 17:33
Categorie: Chestiune de bani
business, femeie, office, birou, asigurari

Fondul Monetar International avertizeaza ca riscul financiar implicat de cresterea sperantei de viata este subestimat. Iar asta inseamna ca bugetele tarilor vor fi tot mai greu incercate de la an la an.

Specialistii internationali vorbesc despre faptul ca nu vor mai fi bani suficienti pentu a acorda pensii pe masura contributiilor fiecaruia. Adica dupa ce ai muncit o viata intreaga si ai cotizat luna de luna la sistemul public, s-ar putea ca in momentul in care vei vrea sa te bucuri de drepturile tale firesti, sa nu ai parte de asa ceva.

Si asta din doua motive: primul pentru ca se inregistreaza o crestere a duratei de viata a oamenilor (asa ca vor fi automat mai multi pensionari) si tot mai putini angajati activi, care sa-i sustina (din cauza scaderii natalitatii la nivelul Romaniei).

"Daca pana in 2050 cresterea duratei medii de viata va fi cu trei ani peste estimarile actuale, costurile legate de imbatranire, deja ridicate, vor creste cu 50%", se arata in raporul FMI.

La nivel mondial, aceasta crestere ar fi echivalenta cu zeci de miliarde de dolari, astfel ca riscul longevitatii pune in pericol viabilitatea finantelor publice in anii si deceniile urmatoare, complicand eforturile de reechilibrare pe termen lung a finantelor publice, avand in vedere dificultatile bugetare actuale.

Masurile care pot fi luate pentru a contracara asa ceva ar fi cresterea varstei de pensionare si o mai buna asistenta si conditii acordate varstnicilor, insa la noi acest capitol este unul lasat de obicei pe locurile inferioare. Alta rezolvare ar fi limitarea perioadei pe care se acorda pensia - adica primesti 10 ani si apoi n-ai decat sa te descurci cum poti, asta prevede raportul FMI. Prin urmare totul este o chestiune de bani.

De ce sa nu te bucuri de tot ce-ti trebuie si de tot ce poftesti, atunci cand vei vrea sa simti din plin perioada de dupa munca salariata? Totusi, imbatranirea nu trebuie sa aduca dupa sine scaderea standardului de viata.

Te poti asigura de pe acum de aceeasi independenta financiara chiar si dupa ce te retragi din activitate, cu planul AXA Asigurari.

Senior este o asigurare de viata care iti aduce, in acelasi timp, o modalitate eficienta de a economisi o parte din veniturile tale si de a beneficia de o pensie decenta. Iti vei asigura, astfel, linistea la batranete, cu siguranta si independenta financiara.

business, femeie, office, birou, asigurari Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

(P) Lumea este zguduita de cutremure. Cum sa te protejezi de riscuri si sa-ti pui familia la adapost
(P) Lumea este zguduita de cutremure. Cum sa te protejezi de riscuri si sa-ti pui familia la adapost
VIDEO PROTVPLUS.RO
copil, familie, viitor
(P) Dar daca…?
(P) Planurile tale pentru 2013?
(P) Mesaj de la Neprevazut
(P) Scrisoare catre tanarul Eu
(P) Executarea silita nu este o solutie. Iti poti asigura creditele, ca sa eviti recuperatorii
(P) Locurile fara taxa din facultati sunt o raritate. Rezolvarea problemei banilor pentru studii
barbat confuz, ingrijorat
(P) "Nu am crezut ca mi se va intampla asta vreodata". Gandeste-te din timp la viitorul tau
(P) Avertisment oficial: populatia cu varste intre 20 si 55 ani scade la jumatate in 50 ani
(P) Durata de viata creste, iar statul nu mai face fata. Poarta-ti singur de grija din timp
(P) Lumea este zguduita de cutremure. Cum sa te protejezi de riscuri si sa-ti pui familia la adapost
(P) 9 din 10 romani isi asigura masina, dar nu si familia. Nu-ti lasa viata pe ultimul loc
(P) Ce faci daca nu iei Bacalaureatul? Spune-le parintilor tai sa citeasca asta