Au trecut 3 ani de la moartea fetitei rapuse de o banala toxiinfectie. Parintii isi cauta dreptatea

23-05-2013 12:44


 Au trecut trei ani de cand o tanara mama din Oradea si-a pierdut fetita de 5 ani,spune ea, in urma unei grave erori medicale.Copila a murit de la o banala toxiinfectiie medicala,si de atunci, parintii ei se lupta cu un sistem greoi sa li se faca dreptate.

 Ancheta este incetinita si pentru ca, in tot acest rastimp, familia indoliata a reusit sa obtina doar una dintre cele trei expertize medico-legale necesare la dosar, pentru continuarea urmaririi penale.

In urma cu trei ani, in data de 24 mai, Patricia murea la Spitalul de Boli Infectioase din Oradea, unde a ajuns, impreuna cu alti zece prieteni care au mancat din aceeasi prajitura, la aniversarea unei rude. Ea a fost singura, insa, care s-a prapadit.

Delia Scorte, mama fetitei decedate isi aminteste ca micuta avea frisoane puternice cand a fost dusa la spital. "Fetita a ajuns la temperatura de 42 de grade Celsius. A venit doamna doctor, a impachetat-o cu comprese ude, peste tot. Fata deja avea pete vinete".

Copila de 5 ani s-a stins fulgerator, in mai putin de 24 de ore de cand a ajuns la spital.

Dr. Octavian Cuc, manager la Spitalul de Pneumoftiziologie din Oradea a declarat ca: "Aceste fenomene care apar pe fondul toxinelor nu pot fi prevazute. S-au luat toate atitudinile terapeutice care trebuie luate in asemenea cazuri". 

Parintii le invinovatesc insa pe cele doua doctorite ca nu ar fi luat in seama starea tot mai grava a fetitei si nu au actionat la timp pentru a o transfera la Unitatea de Primire Urgente. Si de atunci, ancheta bate pasul pe loc.

"Dupa trei ani noi suntem inca in faza de urmarire penala, inca nu avem decat una din cele trei expertize pe care ar fi trebuit sa le avem facute. Ne-am pierdut fetita in urma unei toxiinfectii alimentare netratata corespunzator, deci vorbim de un caz de malpraxis”, a mai spus mama fetitei decedate.

Una dintre expertize trebuia facuta la Cluj, insa responabilitatea a fost pasata Institutului de medicina legala Mina Minovici din capitala.

Razvan Doseanu, avocatul reclamantilor a declarat: "Intentionam sa formulam o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. A depasit cu mult acest termen rezonabil, ca sa nu mai vorbim de termenul in care probabil cauza va fi trimisa in judecata”.

Colegiul Medicilor a fost sesizat in 2010, dar reprezentantii lui au spus ca, la randul lor, asteapta terminarea anchetei penale. Disperati, parintii au pornit o campanie, au pus pancarte in fata casei lor si cer sa li se faca dreptate.

Singura consolare a parintilor este ca au reusit ca, dupa moartea Patriciei, sa aduca pe lume o fetita si un baietel, indeplinind, astfel, dorinta dintotdeauna a Patriciei.

Parintii fetitei spun ca au primit, de la Consiliul superior de disciplina a medicilor un act prin care li se comunica faptul ca doctoritele si-au facut atunci datoria si nu poarta nicio vina pentru moartea copilei.

Au inceput doua anchete in cazul fetitei decedate de la Oradea

 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO