TIFF 2014 isi arata partea intunecata

TIFF 2014 isi arata partea intunecata

 Experiente bizare, iubiri ucigatoare, transformari neasteptate, zombi, exorcisti, canibali – amatorii de senzatii tari au la dispozitie trei sectiuni cu povesti „intunecate”, la Festivalul International de Film Transilvania.

 Cele trei sectiuni cu povesti „intunecate”, fara limita/ No Limit, Umbre/ Shadows si noua Midnight Delirium, vor fi un program special de filme difuzate la miezul noptii.

UMBRE. Doua dintre cele 14 titluri din sectiunea Umbre/ Shadows, prezentata de ShortsTV, vor avea parte de proiectii speciale. “Canibal”, unul dintre cele mai premiate filme spaniole recente, ii aduce la Cluj pe regizorul Manuel Martín Cuenca si pe actrita Olimpia Melinte, nominalizata cu acest dublu rol la Premiile Goya, categoria Revelatia Anului. E povestea unui barbat care ascunde un secret teribil: nu se poate hrani decat cu femei de care nu se poate atasa emotional. Totul se schimba cand apare Nina, o tanara de origine romana de care se indragosteste. “Canibal” va fi distribuit in sali de Transilvania Film.

Actrita Anamaria Marincarevine la Cluj cu “Europa Report”, SF-ul lui Sebastián Cordero, in care joaca rolul unui astronaut trimis pe una dintre lunile lui Jupiter, pentru a cerceta daca exista viata. Rol central are si Sharlto Copley, starul din District 9. In “Story of My Death”, filmul lui Albert Serra premiat cu Leopardul de Aur la Locarno si turnat in Romania, in satul Viscri din Transilvania, Casanova il intalneste pe Dracula, iar in “Shield of Straw”, semnat de celebrul regizor japonez Takashi Miike si proiectat in competitia de la Cannes, patru politisti trebuie sa apere un suspect impotriva caruia un miliardar a ridicat o tara intreaga. Subiectul din “Patch Town” e cel putin bizar: intr-o fabrica, muncitorii recolteaza copii din verze - copii care vor deveni adoratele jucarii ale unor baietei si fetite.

In experimentalul “A Masque of Madness”, actorul britanic Boris Karloff (1887-1969) se transforma in 170 de personaje, dand nastere unei schizofrenice calatorii horror in care isi infrunta diverse versiuni ale lui insusi. In “Enemy”, al lui Denis Villeneuve, film distins cu Marele Premiu al filmului fantasy european la Sitges 2013, un barbat devine obsedat de dublura lui identica. In distributie: Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent, Sarah Gadon, Isabella Rossellini. Iar in “Love Eternal”, un tanar cu ganduri sinucigase decide sa ia acasa cadavrul unei eleve.

Citește și
TIFF
Zilele Filmului Romanesc la TIFF
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

FARA LIMITA. Provocatoare sunt si cele 12 titluri din sectiunea dedicata in mod traditional filmelor care imping conventiile, Fara limita/ No Limit. Mult-asteptatul “Tom à la ferme”, noua productie marca Xavier Dolan, favorita criticii la Festivalul de la Venetia (Premiul FIPRESCI), va avea premiera la TIFF. Dolan joaca rolul unui copywriter care ajunge la tara pentru o inmormantare si intra intr-un joc bolnav. Intr-un joc masochist intra un barbat si in satiricul R 100, al lui Hitoshi Matsumoto, omagiat cu o retrospectiva la TIFF, acum doi ani.

Renumitul regizor coreean Kim Ki-duk testeaza din nou limitele suportabilitatii in “Moebius”, un film fara nici o replica in care o familie se va trezi impinsa pe panta unei distrugeri ingrozitoare. O familie cu un copil mic e pusa la incercare si in drama complexa despre violenta domestica “The Police Officer's Wife”, rasplatita cu Premiul special al juriului la Venetia 2013. Tulburatoare vor fi jurnalele a doi regizori care isi documenteaza suferinta: in “New Boobs”, Sacha Polak afla ca este purtatoarea genei BRCA1, responsabila pentru cancerul mamar ereditar, dar nu se poate decide daca sa-si faca operatia preventiva de extirpare a sanilor; iar in “What Now? Remind Me”, Joaquim Pinto, seropozitiv si bolnav de hepatita, se filmeaza pe parcursul unui an de studii medicale cu medicamente inca neaprobate, toxice, cu efecte secundare puternice.

Extrem de intens, controversatul “L’Inconnu du lac”, distins cu Premiul de regie Un Certain Regard la Cannes, anul trecut, urmareste povestea de dragoste pasionala dintre doi barbati care se intalnesc pe malul unui lac. De o atractie extrem de puternica, intre doi tineri de la periferia orasului Stockholm, e vorba si in “Something Must Break”, castigatorul Tiger Award la Festivalul de la Rotterdam. In “Ruin” - Premiul special al juriului Orizzonti, Venetia – doi indragostiti evadeaza dintr-o lume brutala si exploatatoare din Cambodgia zilei de azi.

MIDNIGHT DELIRIUM. TIFF isi va tine spectatorii treji pana spre dimineata, cu un program croit pe placul fanilor genului horror. De luni pana vineri (2 – 6 iunie), de la miezul noptii, la Cinema Arta va rula cate un film din Midnight Delirium, de a carui selectie s-a ocupat Mihai Mitrica. La proiectia de marti, 3 iunie, la trei ceasuri rele, “Cockneys vs. Zombies”, favoritul publicului la San Sebastian Horror and Fantasy Film Festival si Toronto After Dark Film Festival 2012, spectatorii machiati si/sau costumati in zombi vor fi vedetele noptii: au intrare gratuita la film si vor fi fotografiati la panoul TIFF. In aceasta comedie horror, doi frati si niste batranei gata sa impuste totul in jur se pun contra apocalipsei zombilor care loveste Londra.

Exorcizari fara numar au loc in “Asmodexia”, un horror SF despre o infectie a sufletului ce se raspandeste extrem de repede si care necesita toata energia unui preot. In indianul“Fly” (Cel mai original film - Toronto After Dark 2013), un barbat se transforma in musca si se razbuna pe cel care i-a furat iubita, iar un jurnalist infrunta o intreaga familie de canibali in “Sawney: Flesh of Men”. Fiecare supererou isi ia puterea de unde poate: a liceeanului Kyosuke Shikijo vine din lenjeria de dama. Imbracat cu ea, Panty-Man devine capabil sa apere intreaga scoala de un gangster dement, in extrem de amuzanul HK Forbidden Superhero, desemnat Cel mai bun film asiatic la Fantasia 2013.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
10 pentru FILM la TIFF 2014
10 pentru FILM la TIFF 2014

10 actori talentati din teatrele din Romania vor avea parte de expunere, de intalniri cu publicul, presa si specialistii din industria filmului la TIFF, in cea de-a treia editie a programului 10 pentru FILM.

Zilele Filmului Romanesc la TIFF
Zilele Filmului Romanesc la TIFF

 Cea de-a 13-a editie a TIFF, care se va desfasura intre 30 mai si 8 iunie la Cluj-Napoca, aduce 22 de povesti romanesti, 14 lungmetraje si 8 scurtmetraje, unele prezentate in premiera absoluta, la Zilele Filmului Romanesc.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.