Festivalul Filmului European isi serbeaza majoratul la Targu Mures

Ultima actualizare: 24-04-2014 07:02
festivalul filmului european 2013

Festivalul Filmului European, ajuns la cea de-a XVIII-a editie, are loc in perioada 9 – 15 mai la Bucuresti si 16 – 18 mai la Targu-Mures. Pe langa filme, cinefilii sunt asteptati cu evenimente conexe care vor aduce un suflu proaspat festivalului.

Editia din acest an le aduce cinefililor un numar de 42 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare si de animatie, de lungmetraj si scurtmetraj) din 25 de tari.

„Cinematografia romana este perfect conectata la fenomenul european, iar cineastii nostri sunt adevarati campioni. Este datoria noastra sa acordam sprijinul si atentia necesara regizorilor, actorilor, cineastilor romani in general, in acord cu performantele lor“, declara Liviu Jicman, vicepresedintele Institutului Cultural Roman.

Proiectiile din Targu-Mures vor avea loc la cinematograful Arta, iar astfel se reia traditia editiilor locale prin includerea orasului Targu-Mures pe harta Festivalului.

Ambasadorul editiei de anul acesta este regizorul Adrian Sitaru, autor a numeroase productii cinematografice, printre care scurtmetrajul „Colivia” si lungmetrajele „Pescuit sportiv” si „Din dragoste cu cele mai bune intentii”.

In program se regasesc numeroase productii care au tinut capul de afis la festivaluri de prestigiu precum Cannes, Venetia, Rotterdam, Sundance, Karlovy Vary.
Selectia festivalului include, de asemenea, doua documentare romanesti: „Bucuresti, unde esti?”, regia Vlad Petri (inclus in competitia Festivalului de Film de la Rotterdam si de la TIFF), respectiv „Cantece pentru un muzeu”, regia Eliza Zdru (Astra, Visions du Réel DOCM – Nyon, Krakow Film Festival Market, Hot Docs Doc Shop), coproductia „La limita de jos a cerului” (Romania – Moldova), regia Igor Cobileanski, o selectie cu cele mai recente scurtmetraje ale regizorului Adrian Sitaru, precum si o sectiune de filme scurte realizate de studentii de la U.N.A.T.C..
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO