Cei 500 de militari aradeni din Afganistan s-au intors acasa teferi. Vezi IMAGINI din misiune

militari aradeni in Afganistan

 Militarii aradeni prezenti sase luni in cel mai periculos teatru de operatii au revenit acasa nevatamati, povestind ca au trecut atat prin situatii limita, cat si prin momente placute, imprietenindu-se cu localnicii.

 Peste 500 de militari ai Batalionului 191 Infanterie “Colonel Radu Golescu” au fost prezenti in Provincia Zabul din Afganistan. Au avut 1500 de misiuni de patrulare, 800 de securizare a bazelor si de protectie, dar si peste 150 de misiuni umanitare, in care au acordat ajutor localnicilor.

Grigore Pascuta, comandantul fortelor romanesti din Zabul: “Pe noi, pe romani, localnicii ne-au primit foarte bine. Noi ii intelegeam, stiind ce inseamna sa traiesti in lipsuri. Noi fiind un popor tolerant, le intelegeam si religia si lipsurile”.

Referitor la misiune, colonelul Pascuta a afirmat ca “au existat si momente limita, cum exista intotdeauna in razboi”, dar ca tot aradeni au revenit acasa nevatamati.

Militarii au fost primiti in cadrul unei ceremonii desfasurate in Cetatea Aradului, la care au participat familiile lor. A fost prezent si ministrul Apararii, Mircea Dusa, care a spus ca si militarii timiseni vor reveni in tara in doua luni.

Citește și
castel
"Mi-au dat lacrimile cand i-am vazut". Imaginea suprinsa de un american aflat in Afganistan. FOTO
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

De altfel, Romania isi reduce din acest an efectivele din Afganistan, care numara acum 1600 de militari. Pana la sfarsitul anului viitor, vor ramane doar 200 de ofiteri si specialisti care vor pregati fortele locale ce vor prelua teritoriile gestionate acum de romani.

In ultimii ani, militarii din Cetatea Aradului au participat la mai multe misiuni de mentinere a pacii in afara granitelor, insa aceasta a fost cea mai numeroasa prezenta.

Principalele sarcini pe care le-au avut au fost: interzicerea libertatii de miscare a fortelor insurgente, mentinerea libertatii de miscare pe autostrada A1, reducerea infiltrarilor insurgente pe rutele de acces, descoperirea si distrugerea ascunzatorilor de armament, influentarea pozitiva a populatiei civile si participarea la actiuni umanitare.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Militari din batalionul
Militari din batalionul "Yellow Scorpions" Timisoara, raniti in Afganistan. Care este starea lor

 Patru militari din cadrul Batalionului 2 Manevra “Yellow Scorpions” au fost raniti in Afganistan, dupa ce blindatul in care se aflau, s-a rasturnat intr-o misiune. Accidentul a avut loc duminica, in jurul orei 12:00, ora Romaniei.

"Mi-au dat lacrimile cand i-am vazut". Imaginea suprinsa de un american aflat in Afganistan. FOTO

Aflat in Afganistan, alaturi de trupele americane, Dan Corman, un tehnician radio, a avut parte de o intamplare norocoasa, care i-a adus lacrimi de fericire.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.