Tăriceanu, contracandidatul lui Dăncilă: ”Nu suntem legaţi ombilical de guvernare”


Ultimul update: Joi 25 Iulie 2019 09:13
Data publicarii: Joi 25 Iulie 2019 07:40
Categorie: Alegeri Prezidentiale 2019

La o zi după ce Viorica Dăncilă a devenit candidatul PSD la prezidențiale, partenerii din coaliție și-au ales propriul candidat.

Călin Popescu Tăriceanu - care nu a obținut sprijinul social-democraților pentru a candida și din partea lor - a intrat oficial în cursa pentru Palatul Cotroceni numai cu susținerea partidului său.

PSD și ALDE au negociat o candidatură comună, dar niciuna dintre formațiuni nu a renunțat la propria nominalizare pentru cea mai înaltă funcție în stat.

Tăriceanu îi acuză acum pe partenerii din coaliția de guvernare de "un aer defetist". Pentru că sondajele îl dau favorit mai degrabă pe el decât pe Viorica Dăncilă, șeful ALDE intră în cursa pentru Cotroceni numai cu susținerea partidului sau.

Călin Popescu Tăriceanu, președinte ALDE: "Am primit același răspuns la aceste argumente. Și anume că PSD este un partid prea mare că să n-aibă propriul candidat. În PSD bântuie un aer defetist sau un sentiment defetist. Își propun mult prea puțin. Maximul pe care par să și-l propună e să aibă un candidat care să ajungă în turul doi. Este o dezamăgire că s-a luat această decizie."

Cu un partid care a obținut doar 4% la alegerile europarlamentare, Călin Popescu Tăriceanu a căutat susținere pentru prezidențiale și în partidul lui Victor Ponta. Doar că șeful PRO România a pus o condiție.

Călin Popescu Tăriceanu, președinte ALDE: "Fie intră PRO România la guvernare, fie ieșim noi de la guvernare. Astăzi am discutat cu colegii mei și nu s-a luat o astfel de hotărâre."

Și, cum drumurile PSD și ALDE se despart, cel puțin pe perioada campaniei electorale, coaliția de guvernare ar putea avea de suferit, susține Călin Popescu Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu, președinte ALDE: "Nu voi atacă partenerii din coaliție sau candidatul lor, dar în campanie spiritele se mai înfierbântă, riscul e ca lucrurile să meargă mai prost."

Campania electorală va începe în 10 octombrie, în condițiile în care primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 10 noiembrie.

Tăriceanu: Eu şi colegii mei nu suntem legaţi ombilical de guvernare

 

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că partidul său nu este "legat ombilical de guvernare", subliniind că nu ţine la funcţia de preşedinte al Senatului.

"În pofida faptului că am sentimentul unei responsabilităţi politice, eu şi colegii mei nu suntem însă legaţi ombilical de guvernare. Unii dintre colegii din PSD fac o apreciere greşită, care mi-a şi ajuns la urechi: 'ALDE nu o să plece de la guvernare pentru că Tăriceanu este preşedinte al Senatului'. Funcţia de preşedinte al Senatului este una extrem de onorantă pentru mine, dar nu sunt legat de chestiunea asta. Nici pe colegii mei care sunt miniştri nu i-a născut mama miniştri, nici pe mine - preşedinte al Senatului. Am avut în timpul activităţii mele politice diferite funcţii de înaltă responsabilitate, dar nu m-am cramponat de nicio funcţie. Nu ăsta este elementul care ar trebui să stea la baza acestei analize", a afirmat, miercuri, Tăriceanu la TVR1, potrivit Agerpres.

El a menţionat că unii colegi ai săi au cerut ieşirea de la guvernare, dar argumentele proguvernare au fost bazate "pe ideea de a menţine stabilitatea politică".

"Relaţia în multe locuri este foarte tensionată. Sunt colegi de-ai mei, cu care am discutat, care au cerut să ieşim de la guvernare. Da, sunt unii care cred că nu mai are vreun sens. (...) Sunt nemulţumiţi pentru că la nivel local trebuia replicată coaliţia de la nivel central. (...) Argumentele pe care le-am dat colegilor de a rămâne în continuare la guvernare au fost bazate în special pe ideea de a menţine stabilitatea politică şi de a demonstra că avem responsabilitatea actului de guvernare. (...) Nu fac din guvernare o profesie, nici pentru mine şi nici colegii mei. Avem o responsabilitate, dar această responsabilitate trebuie să se regăsească şi la parteneri în ceea ce priveşte atitudinea comună în faţa actului de guvernare. (...) Dacă responsabilităţile nu le împărţim şi PSD spune 'noi suntem partid mare şi noi luăm toate deciziile', ALDE are posibilitatea să spună 'ok, nicio problemă'. Nu e o ameninţare. E o constatare", a adăugat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a apreciat că nu există "în mintea tuturor" conştiinţa faptului că PSD şi ALDE formează o coaliţie.

"Coaliţia discută şi ia decizii împreună. Coaliţia funcţionează, dar văd anumite sincope. Sigur, în această coaliţie nu suntem doi parteneri egali. Avem simţul proporţiilor, dar suntem acolo. Hai să vedem. Se discută rectificarea bugetară. Până acum nu am văzut... Era normal să primesc o propunere de rectificare, pe baza căreia să facem, eu şi colegii mei, o analiză şi să putem să venim cu comentarii sau cu contrapropuneri. Ce am văzut până în momentul de faţă? O lungă listă de amputări bugetare, pentru că veniturile nu sunt la nivelul scontat. Dar aceste amputări de buget trebuie să meargă într-o anumită logică. De exemplu, nu ştiu care este logica ce stă la baza viitoarei rectificări bugetare, dacă există vreuna. Şi vreau să discutăm cu colegii noştri", a mai spus Tăriceanu.
 

Tăriceanu: ”Candidez pentru a mă bate de la egal la egal cu Klaus Iohannis”
Tăriceanu: ”Candidez pentru a mă bate de la egal la egal cu Klaus Iohannis”
ALDE l-a desemnat oficial pe Tăriceanu drept candidat la alegerile prezidențiale
ALDE l-a desemnat oficial pe Tăriceanu drept candidat la alegerile prezidențiale
Tăriceanu cere din nou demisia lui Iohannis. Ce motiv a găsit acum
Tăriceanu cere din nou demisia lui Iohannis. Ce motiv a găsit acum
VIDEO PROTVPLUS.RO
Remus Boroiu, fost concurent Ferma-Un nou început, și-a făcut iubită

15:46
Catrinel Menghia, dezvăluiri din viața de familie

03:05
Prognoza meteo 17 septembrie. Ce temperaturi se înregistrează astăzi

02:43
Vorbește Lumea - În fiecare dimineață, de luni până vineri

00:30
Vorbește Lumea - În fiecare dimineață, de luni până vineri

00:30
Laura Popa - MasterChef 2019

Laura, specialistă în domeniul finanțelor, vrea să demonstreze că este demnă de acest show și i-a îndulcit pe chef Hadad, Chelaru și Tudoran. "Doamne ajută de bărbatul care reușește să mă suporte"


06:51
Sergiu Nap si Oana Chele - MasterChef 2019

O stilistă și un scenograf au venit să facă artă în bucătăria MasterChef


03:00
Ramona Bumbac - MasterChef 2019

Ea este Ramona, are 40 de ani și a venit cu un preparat care i-a făcut pe chefi să se contrazică: "Mie mi se pare că femeia a ieșit din zona de confort..."


07:45
Andrei Popa - MasterChef 2019

Andrei Popa, ”Hipster Jesus”, a pregătit o farfurie care i-a dat pe spate pe cei trei jurați


06:43
. Denisa Chirilă - MasterChef 2019

Denisa Chirilă, cardiologul care le-a dat palpitații juraților Masterchef: ”Seara, frâng inimi”


06:47
români diaspora
Foarte puțini alegători din diaspora s-au înscris pe listele de vot la prezidențiale
Orban: Vineri va avea loc depunerea candidaturii lui Iohannis la prezidenţiale
Termenul pentru înregistrarea românilor cu drept de vot din Diaspora va fi extins câteva zile
Alianţa USR PLUS a strâns peste 200.000 de semnături pentru candidatura lui Dan Barna
Dan Barna. "Politica a ajuns să fie făcută de nemernici". Ce spune despre candidatura sa
Explicaţia uluitoare a şefului AEP pentru faptul că nu deschide secţii noi în diaspora
Calin Popescu Tariceanu, Victor Ponta
Partidele ALDE şi PRO România depun la BEC protocolul de constituire a alianţei electorale
ÎCCJ: Au fost desemnaţi judecătorii din BEC pentru alegerile prezidenţiale
Ponta: Am semnat un document prin care Pro România şi ALDE susţin candidatura lui Diaconu
Paleologu: ”Diaconu este bun actor în roluri de prost. Şi a găsit pe alţii mai proşti”
Ponta îl susține pe Diaconu la prezidențiale: ”E un model pe care oamenii și-l doresc”
Ponta: ”Cred că Mircea Diaconu este un candidat altfel în alegerile prezidenţiale”