Dăncilă, Firea și Tăriceanu se înghesuie la prezidențiale. Pe cine vrea Ponta să susțină

22-07-2019 22:31


Negocieri eșuate între PSD, ALDE și Pro România. Viorica Dăncilă, Călin Popescu-Tăriceanu și Victor Ponta nu au căzut de acord să susțină un candidat comun la alegerile prezidențiale.

UPDATE 22:30 Viorica Dăncilă, a anunţat că a avut luni o întâlnire cu liderul Pro România, Victor Ponta, şi cu cel al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, precizând că nu a fost luată vreo decizie privind alegerile prezidenţiale, dar a fost începutul unor discuţii care să ducă la maximizarea şanselor pentru câştigarea acestora.

Ea a precizat că nu a fost luată încă o decizie privind susţinerea candidatului PSD la prezidenţiale. "După cum ştiţi, domnul Tăriceanu vrea să candideze din partea ALDE. În rest, în PSD s-a luat decizia de a merge cu un candidat PSD şi mâine se va decide cine va fi", a adăugat Dăncilă.

Întrebată dacă rezultatul discuţiilor poate fi considerat un eşec sau un blocaj, Viorica Dăncilă a negat.

"Nu e în niciun caz blocaj, în niciun caz eşec. Cred că e începutul unor discuţii cu cele două partide, care să conducă la maximizarea şanselor pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale. (...) E normal ca înainte de desemnarea candidatului să existe anumite discuţii, este normal ca în democraţie să existe dorinţa de a candida a mai multor persoane. Eu cred că lucrurile se vor linişti după desemnarea candidatului şi cred că până la urmă fiecare îşi va evalua şansele pe care le are atunci când candidează. Este normal şi pentru domnul Călin Popescu Tăriceanu, este normal şi pentru PSD să-şi susţină propriul candidat. E normal ca PSD să meargă cu propriul candidat şi astfel să-şi arate într-un fel procentul sau încrederea de care se bucură, să le câştige încrederea cetăţenilor", a spus liderul PSD.

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de înscrierea oficială a candidaţilor la cea mai înaltă funcţie în stat, partidele de la putere nu par dispuse să susţină aceeaşi persoană. Ultimele discuţii dintre partide nu i-au făcut pe liderii politici să se răzgândească, în condiţiile în care nici PSD, nici ALDE nu vor să renunţe la propriul candidat.

Cu nicio concluzie comună, doar partidul lui Victor Ponta e dispus să facă o alianţă şi asta doar în anumite condiţii. Şeful Pro România l-ar susţine pe Călin Popescu-Tăriceanu în cursa pentru Cotroceni, dacă iese de la guvernare. Doar ca şeful ALDE nu vrea să renunţe la putere. După ultimele negocieri cu PSD şi Pro România, Calin Popescu-Tăriceanu îşi doreşte să candideze la şefia statului, chiar şi fără susţinerea politică a celorlalte partide.

În tot acest timp, Viorica Dăncilă se îndreaptă spre o candidatură oficială, mai ales ca Eugen Teodorovici şi Mihai Fifor au renunţat la idee, lăsându-i astfel cale liberă şefei de partid.

Potrivit ultimelor sondaje din interiorul PSD, Viorica Dăncilă are cea mai bună cota în rândul social-democraţilor, deşi cu un scor foarte mic - doar 11% la încredere.

"Avem nevoie de alianţe. Avem nevoie de alianțe, de discuţii cu liderii celor două partide, unul dintre partide fiind partenerul nostru de guvernare”, a spus duminică premierul. Ea mai are însă o piedică. Gabriela Firea vrea şi ea să candideze la preşedinţia României. Decizia finală o va lua Comitetul Executiv al PSD, în şedinţa de marţi.

VIDEO PROTVPLUS.RO