Cine este Bogdan Stanoevici. Încă un actor care vrea să fie președintele României

Ultima actualizare: 07-11-2019 16:49
bogdan stanoevici
Agerpres

Bogdan Stanoevici, actor și manager al Circului Metropolitan București, este unul dintre candidații independenți la alegerile prezidențiale din luna noiembrie, ocupând poziția 11 pe buletinele de vot.

Candidatura lui se desfășoară sub sloganul „România, din nou acasă!”

Bogdan-Dragoș-Aureliu Marian-Stanoevici s-a născut în București, în data de 22 ianuarie 1958 (61 de ani). Ca și Mircea Diaconu, și el este actor, fiind absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din Capitală.

În luna mai 1989 s-a stabilit în Franța, prin căsătorie, și s-a întors în România după 22 de ani, în anul 2011.

Secțiunea „CV” de pe site-ul candidatului face trimitere la o pagină de Wikipedia, în care este prezentată o scurtă biografie, alături de cariera sa profesională. La carieră profesională sunt incluse trei secțiuni- Filmografie, Televiziune, Teatru.

Viața politică a lui Stanoevici

 

Comparativ cu alți candidați, viața sa politică a fost una de scurtă durată. În perioada 5 martie-17 decembrie 2014 a ocupat funcția de ministru pentru Românii de Pretutindeni, în Guvernul condus de Victor Ponta.

În data de 17 ianuarie 2015, premierul Victor Ponta l-a numit pe Bogdan Stanoevici secretar de stat la Ministerul Culturii, funcție deținută până la 29 decembrie 2015, conform Agerpres.

„Dacă nici acum nu vom înțelege ca trebuie schimbat totul, nu vom mai avea o altă șansă”, scrie Bogdan Stanoevici pe Facebook, alături de un video în care vorbește despre problemele din politica ultimilor 30 de ani.

Declarații de avere și interese

Conform declarației sale de avere, publicată pe site-ul Biroului Electoral Central, Bogdan Stanoevici nu deține terenuri, imobile, bijuterii sau opere de artă.

Singurele bunuri declarate de actor sunt un autoturism Chevrolet și o motocicletă Honda, ambele achiziționate în 2002.

De asemenea, candidatul are trei conturi deschise, cu o valoare totală de 150.120 de lei și un împrumut de 1.000 de euro de la BNP Paris Bas-Franța.

În ceea ce privește veniturile, Bogdan Stanoevici a declarat salariul primit de la Circul Metropolitan București, care se ridică la 85.795 de lei anual și două activități independente, la Teatrul Elisabeta și la Red&White production SRL, care însumează 118,900 de lei.

Declarația de interese este, la rândul ei, una sumară. Singura calitate declarată de Stanoevici este cea de asociat la compania Alpha Artis Concept.

„Pactul păcii între oameni”

Bogdan Stanoevici a postat pe pagina sa de Facebook un „Pact al Păcii Între Oameni”- un set de reguli generale la care a invitat oamenii, ONG-urile sau partidele să adere.

Printre cele zece reguli enumerate de Stanoevici, se numără și utilizarea unui limbaj decent în confruntările ideologico-politice, interzicerea manipulărilor de orice natură, în scopuri electorale și politice sau eliminarea incitării la ură.

De asemenea, candidatul desemnează „prioritățile absolute ale României”, și anume educația, sănătatea și cultura.

Ulterior, actorul a criticat demersuri similare făcute de alți candidați la președinție.

„In urma cu cateva luni deja, propuneam acest Pact al Pacii Intre Oameni. Sigur ca nicio televiziune si niciun ziar sau jurnalist nu au considerat util sa vorbeasca despre Pactul meu... La scurt timp dupa ce am propus acest pact, si Iohannis si Barna si alți candidați, asa zis importanți au propus la randul lor un pact. Evident toata presa a vorbit de diferitele pacturi... Avusesem deci o idee buna. Si acum iata ca cercul s-a inchis. Kelemen Hunor, propune un pact de bune maniere pentru campania electorala. Este aproape o copie la xerox, a pactului propus de mine in iunie. Ma bucur... Mai bine mai tarziu decat niciodata”, a scris Stanoevici pe pagina sa de Facebook.
 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO