„Ambulanța pentru monumente”, proiectul din România premiat de CE și lăudat de Prințul Charles

Dată publicare: 08-05-2020 09:08
Dată actualizare: 08-05-2020 10:09


Munca a sute de voluntari din Sibiu, care se dedică reabilitării unor construcții istorice din satele din Transilvania, a fost răsplătită de Comisia Europeană cu un important premiu din domeniul patrimoniului.

Prin intermediul proiectului „Ambulanța pentru monumente” au fost salvate în patru ani zeci de clădiri de patrimoniu din România. Și iniţiativa a devenit un exemplu demn de urmat de alte țări.

Ba mai mult, cei implicați au fost lăudaţi de Prințul Charles.

În Transilvania sunt numeroase biserici fortificate, adică o adevărată moștenire arhitecturală. Dar multe dintre ele se află într-o stare deplorabilă. Totuși, există o speranță. O asociație din Sibiu se ocupă de renovarea acestora. Și, în prag de Ziua Europei, a primit o răsplată pe măsură - Premiul European pentru Patrimoniu, cel mai important din categoria Educație, Formare și Conștientizare. Voluntarii au fost felicitați chiar de prințul Charles al Marii Britanii.

Prințul Charles: „Doamnelor și domnilor, dragii voluntari, doresc doar să va spun cât de plin de admirație sunt pentru ce ați făcut în ultimii ani pentru a salva atât de multe dintre monumentele frumoase, dar grav amenințate din țară voastră. Câștigarea acestui prestigios premiu este un tribut imens adus muncii minunate pe care o faceți. Mă gândesc la toate acele frumoase biserci de lemn ale căror acoperișuri din șindrilă le-ați reparat cu meticulozitate”.

În concurs au fost înscrise 21 de inițiative din 15 țări europene.

Eugen Vaida, coordonatorul programului „Ambulanță pentru monumente”: „În cei 4 ani de activitate, Ambulanța pentru monumente a reprezentat punerea în siguranță a peste 30 de clădiri istorice cu ajutorul comunităților locale, în special, care ne-au oferit cazare și masă. Dorim să-i identificăm și să-i sprijinim pe cei pasionați de patrimoniu și care se pricep la aceste lucruri și să-și inființeze propria asociație și să preia precum o franciză acest proiect”.

Echipa din România speră acum să obțină și Premiul Publicului.

În proiectele de renovare derulate până acum au fost atrași peste 200 de voluntari dornici să redescopere meșteșuguri uitate.

Iar astfel de inițiative urmează să fie puse în practică și în alte județe, printre care Argeș, Mehedinți, Prahova și Suceava.


VIDEO PROTVPLUS.RO