Imaginile prapadului dupa potopul din Dambovita. Ploile i-au dus in pragul disperarii pe localnici, inainte de Paste. VIDEO

19-04-2014 16:12


In ajun de Paste, ploile aduc in loc de belsug, lacrimi si amaraciune pentru locuitorii satelor din Dambovita. In localitatea Rascaeti,
200 de suflete n-au pus geana pe geana.

Apa a navalit in curti si gradini iar daca va continua sa toarne, suvoaiele vor ajunge si in case. Multi au ramas blocati si nu mai pot ajunge la drumul principal decat daca trec prin balti de peste un metru. In aceasta dimineata, opt copii si sapte adulti au fost aproape de inec. Iar peste toate acestea, codul galben de inundatii ramane in vigoare in opt judete din Oltenia si Muntenia.

In satul Rascaeti, sambata, era prapad. Se mai putea intra doar cu tractorul.

80 de locuinte sunt izolate iar 200 de oameni privesc disperati cum noaptea de inviere se tranforma, pentru ei, intr-o Golgota. Biserica din sat este inconjurata de ape. Cimitirul a fost inundat.

Un caine prins in mijlocul valtorii reuseste cu greu sa intre intr-o curte insa un pui de porumbel salbatic, asezat pe o poarta, nu mai are puterea sa se salveze.

O batrana intra in apa pana la genunchi ca sa ii duca unui vecin o sacosa de mancare. Altii privesc deznadajduiti.

Puturile sunt pline de mal drept urmare autoritatile au adus in comuna sute de sticle cu apa.

Alti localnici, prinsi de suvoaie in partea cealalta a satului, neinundata, au dormit pe la rude.

Tot astazi, in judetul Dambovita, opt copii si sapte adulti au fost salvati de pompieri dupa ce o viitura i-a prins, in mijlocul unui rau cu carutele.

Sambata, la ora 17, o ploaie puternica, cu grindina, a maturat toata Valea Prahovei, iar orasul Sinaia s-a acoperit cu un covor alb, de piatra, in doar 10 minute.

Zeci de gospodarii au fost inundate si in judetul Prahova dupa ce a plouat torential o zi si o noapte. Cea mai grava situatie este in comuna Valea Calugareasca . Si aici cimitirul a fost acoperit de apa ce depaseste jumatate de metru. In unele locuri, crucile au fost smulse din pamant.

COD PORTOCALIU

Potrivit avertizarii emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA), se instituie cod portocaliu pe raurile: Cosustea (judetul Mehedinti), pe Jiu la Racari - sector indiguit (judetul Dolj), pe Oltet amonte S.H. Otetelis si pe afluentul sau Cerna (judetul Valcea), pe Vedea amonte S.H.

Valeni, pe Teleorman amonte de S.H. Telorman si pe Paraul Valea Cainelui aval S.H. Vartoapele (judetele Olt, Arges si Teleorman), pe Dambovnic si pe Neajlov sector aval confluenta Dambovnic - S.H. Vadu Lat (judetele Teleorman si Giurgiu), Teleajen aval S.H. Moara Domneasca, Cricovul Sarat si pe raul Prahova aval de confluenta cu Cricovul Sarat (judetul Prahova).

Totodata, este cod galben pe raurile din bazinele hidrografice: Caras, Nera, Cerna (judetul Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), Jiu - sector aval Sadu (judetele Gorj si Dolj) si pe unii afluenti din bazinul mijlociu si inferior (judetele Gorj, Dolj si Mehedinti), Lotru, Oltet si pe unii afluenti ai Oltului inferior din judetele Gorj, Olt, Valcea si Dolj, pe Vedea aval S.H. Valeni si pe celelalte rauri din bazinul Vedea si pe Calmatui (judetele Olt si Teleorman), pe raurile din bazinele superioare ale Argesului si Dambovitei (judetele Arges si Dambovita), Neajlov si Sabar (judetele Teleorman, Dambovita, Giurgiu si Ilfov), pe Ialomita, Prahova si unii afluenti (judetele Dambovita si Prahova), pe afluentii Buzaului mijlociu si inferior din judetul Buzau si pe Putna (judetul Vrancea).

Aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai raurilor vizate, precum si pe cursurile de apa necadastrate, precizeaza hidrologii.

VIDEO PROTVPLUS.RO