COD PORTOCALIU de canicula in 12 judete si disconfort termic. Cand se raceste vremea in tara

×
Codul embed a fost copiat

Ziua de astazi ne-aduce vreme foarte calda peste tot. Canicula se instaleaza in zonele de campie si podis, iar disconfortul termic va fi ridicat. Vom avea maxime cuprinse intre 27 si 38 de grade.

In Dobrogea si in Baragan cerul se pastreaza curat toata ziua, iar vantul sufla cel mult moderat. Temperaturile urca spre 34, poate 35 de grade. La malul marii temperaturile vor fi mai modeste: in Constanta se vor inregistra: 28 de grade.

In Moldova sudica si in nordul Munteniei soarele va straluci aprope nestingherit. Din loc in loc va fi canicula si indicele de confort termic va depasi pragul critic, de 80 de unitati.

Caldura mare se anunta si in jumatatea nordica a Moldovei. Vom avea mult soare, cativa nori decorativi si vant destul de cuminte.

In nordul Transilvaniei si in Maramures ziua va fi insorita si neobisnuit de calda pentru acest moment al anului. Sansele de ploaie sunt egale cu zero, iar temperaturile se apropie de pragul caniculei.

Citește și
peisaj din Romania, vara
Cod galben de canicula in 12 judete. Ce sanse de ploaie anunta meterologii pentru urmatoarele zile
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

In vestul tarii aerul se incinge dupa pranz si canicula se instaleaza pe zone vaste. Pe langa temperaturile foarte ridicate vom avea si disconfort termic accentuat. Vantul se va inteti trecator in sudul Banatului.

In centrul Romaniei gasim vreme frumoasa. Ploile lipsesc din prognoza; doar vantul va sufla ceva mai tare pe crestele montane. Temperaturile vor depasi cu mult mediile acestei perioade.

Si in regiunile sud-vestice va fi foarte-foarte cald. Cerul va fi mai mult senin, asa ca nu vorbim deloc despre ploi, iar vantul va sufla cel mult moderat.

In sudul tarii norii nu prea se arata. Soarele va straluci cu putere toata ziua.

Luni si marti, 10 judete se vor afla sub COD PORTOCALIU de canicula:

Prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani. Din 3 septembrie, vremea se raceste treptat

Vremea se va mentine calduroasa in urmatoarele zile, caniculara chiar in orele amiezilor, cand temperatura aerului se va situa ziua in jurul valorii medii de 36 de grade, insa, din 3 septembrie valorile termice vor scadea usor si treptat, si va creste si probabilitatea pentru precipitatii, reiese din prognoza pentru perioada 31 august - 13 septembrie, publicata luni de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

In Banat, in primele zile ale intervalului de prognoza vremea se va mentine calduroasa, caniculara chiar in orele amiezilor, cand temperatura aerului se va situa in jurul valorii medii de 36 de grade, iar minima nocturna nu va cobori sub 18 grade. incepand din 3 septembrie, regimul termic va marca o scadere treptata, astfel incat, in intervalul 9 - 13 septembrie, vremea va deveni normala din punct de vedere termic pentru aceasta perioada a anului, cu valori maxime ce se vor situa, in medie, in jurul a 23...24 de grade si minime de aproximativ 12...13 grade. Probabilitatea pentru precipitatii va creste dupa data de 5 august, dar ploi pe arii mai extinse si, izolat, mai importante cantitativ, se vor semnala in intervalul 7-9 septembrie.

In Crisana, vremea va fi calduroasa, caniculara la campie la inceputul perioadei de prognoza, dar incepand cu data de 3 august va intra intr-un proces de racire treptata. Astfel, dupa temperaturile ridicate din primele zile, ce vor atinge, in medie, 35...36 de grade ziua si 18 grade noaptea, regimul termic va marca o scadere, iar in intervalul 9-13 septembrie va deveni normal pentru data calendaristica, cu maxime diurne situate, in medie, in jurul a 23 de grade si minime nocturne de 11...12 grade. Dupa data de 3 septembrie va creste probabilitatea pentru precipitatii, insa ploile vor fi in general slabe cantitativ si se vor semnala izolat, exceptand intervalul 7-9 septembrie cand aversele se vor intensifica si se vor extinde.

In Transilvania, prima saptamana de prognoza va debuta cu o vreme calduroasa, local caniculara la amiaza, cand se vor atinge temperaturi medii de aproximativ 34 de grade. Din 3 septembrie insa, valorile termice vor scadea usor si treptat, spre 21...22 de grade in intervalul 9-13 septembrie, vremea devenind normala din punct de vedere termic pentru a doua decada a lunii. Temperaturile nocturne vor avea o evolutie asemanatoare, fiind in scadere de la 17...18 grade in primele nopti, pana la 9...10 grade spre finalul celor doua saptamani ale intervalului de prognoza. Probabilitatea de aparitie a averselor va creste dupa data de 5 septembrie, dar intre 7 si 9 septembrie acestea se vor semnala pe arii mai extinse si pot fi mai importante cantitativ.

Potrivit ANM, in Maramures, dupa primele trei zile caniculare, in care temperaturile vor atinge la amiaza valori medii de 34...35 de grade, vremea se va raci usor de la o zi la alta. Prin urmare, maximele diurne vor cobori spre 22...23 de grade intre 9 si 13 septembrie, valori ce vor caracteriza o vreme normala sub aspect termic pentru a doua decada a lunii septembrie. Regimul termic nocturn va avea o evolutie similara, fiind in scadere de la 17 grade la inceputul perioadei de prognoza, spre 10 grade la finalul acesteia. in intervalul 3-13 septembrie vor fi ploi aproape zilnic, dar intre 7 si 9 septembrie acestea se vor semnala pe arii extinse si, izolat, vor fi mai importante cantitativ.

In Moldova, valorile termice diurne se vor mentine constant ridicate in primele zile ale prognozei, cand vor caracteriza o vreme caniculara, cu medii ale temperaturilor maxime de 35...36 de grade, in timp ce regimul termic nocturn va fi caracterizat de temperaturi de 18....19 grade, in medie. La sfarsitul primei saptamani de prognoza, vremea va intra intr-un proces de racire treptata, astfel incat, in intervalul 9-13 septembrie, va deveni normala sub aspect termic pentru aceasta perioada a anului, cu valori ale temperaturilor maxime de 22...23 de grade si ale celor minime de 12...14 grade. Dupa data de 5 septembrie va creste probabilitatea de precipitatii, insa doar intre 7 si 9 septembrie vor fi ploi pe arii mai extinse si, izolat, posibil mai importante cantitativ.

Pe tot parcursul primei saptamani a intervalului de prognoza, in Dobrogea, vremea se va mentine calduroasa, iar temperaturile maxime vor atinge, in medie, 30...32 de grade, in timp ce mediile valorilor termice nocturne vor fi de aproximativ 20 de grade. In a doua saptamana regimul termic va marca o scadere treptata, astfel incat, la finalul perioadei de prognoza, temperaturile se vor situa in jurul mediilor multianuale ale perioadei, respectiv 23...24 de grade ziua si aproximativ 16 grade noaptea. Ploi slabe se vor semnala doar pe arii restranse, pe 7 si 8 septembrie, iar in celelalte zile ale intervalului de prognoza probabilitatea pentru precipitatii va fi foarte redusa.

Potrivit ANM, in Muntenia vremea se va mentine calduroasa, local caniculara in orele amiezilor, aproape pe tot parcursul primei saptamani a intervalului de prognoza. Asadar, intre 31 august si 5 septembrie, media temperaturilor maxime va fi de aproximativ 34 de grade, iar a celor minime de 18...19 grade. in perioada 6 - 13 septembrie regimul termic va scadea usor si treptat, spre valori apropiate de cele normale pentru aceasta data, de 24...25 de grade ziua si 12...13 grade noaptea. Probabilitatea pentru precipitatii va fi destul de redusa si doar pe 7 si 8 septembrie vor fi ploi slabe, pe arii restranse.

In intervalul 31 august - 5 septembrie, in Oltenia, vremea se va mentine vremea calduroasa, local caniculara, cu valori medii ale temperaturilor maxime de aproximativ 34 de grade si ale celor minime de 18...19 grade. incepand cu data de 6 septembrie va avea loc un proces de racire, astfel incat, spre finalul celor doua saptamani de prognoza, valorile termice vor fi apropiate de normele perioadei, respectiv vor atinge, in medie, 23...24 de grade ziua si 12...13 grade noaptea. in intervalul 31 august - 5 septembrie nu se vor semnala precipitatii, dar probabilitatea de aparitie a ploilor va creste dupa 6 septembrie si pe 7 si 8 septembrie acestea se vor semnala pe arii mai extinse si pot fi mai insemnate cantitativ.

La munte, in primele trei zile ale intervalului de prognoza vor fi temperaturi ridicate pentru aceasta perioada a anului, de 24...25 de grade ziua si aproximativ 15 grade noaptea. incepand din data de 3 septembrie, vremea se va raci usor de la o zi la alta, astfel incat, in intervalul 9-13 septembrie valorile termice vor deveni apropiate de normele climatologice ale perioadei, cu medii ale temperaturilor maxime de 14...15 grade si ale celor minime de 6...8 grade. Probabilitatea pentru ploi va creste dupa data de 5 septembrie, iar intre 6 si 10 septembrie acestea se vor semnala pe arii mai extinse. in jurul datei de 7 septembrie se por inregistra cantitati de apa mai importante.

Estimarile meteo sunt realizate de catre ANM pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

In Bucuresti ramanem cu cerul senin si canicula se instaleaza la orele amiezii. Se vor atinge 35 de grade, iar indicele temperatura-umezeala va depasi pragul critic. Maine dimineata termometrele vor indica in jur de 19 grade.

La munte se anunta o zi foarte frumoasa, cu mult soare si temperaturi foarte ridicate. Nu sunt semne de ploaie, doar vantul va avea unele intensificari la altitudini mari.

La malul marii gasim conditi meteo excelente. Atmosfera va fi insorita toata ziua; briza va fi activa; pe plaja se vor inregistra 27-28 de grade, iar apa marii va avea in jur de 25 de grade.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
COD PORTOCALIU de canicula pentru zece judete, cod galben in restul tarii. Temperaturile vor atinge si 38 de grade
COD PORTOCALIU de canicula pentru zece judete, cod galben in restul tarii. Temperaturile vor atinge si 38 de grade

Meteorologii au emis, pentru zilele de luni si marti, o avertizare cod portocaliu de canicula pentru 10 judete. Restul tarii se va afla sub avertizare cod galben.

Cod galben de canicula in 12 judete. Ce sanse de ploaie anunta meterologii pentru urmatoarele zile
Cod galben de canicula in 12 judete. Ce sanse de ploaie anunta meterologii pentru urmatoarele zile

Duminica ramanem cu vremea calduroasa. Maximele ajung in intervalul 27-36 de grade si la amiaza canicula se instaleaza in Crisana, Banat, in Oltenia si pe zone mai mici in restul tarii.

Vreme nefiresc de calda pentru sfarsitul lunii august. Regiunile unde s-a declarat cod galben in acest week-end
Vreme nefiresc de calda pentru sfarsitul lunii august. Regiunile unde s-a declarat cod galben in acest week-end

Sambata se anunta vreme calduroasa peste tot. La amiaza, canicula se instaleaza in vestul, in estul tarii si pe suprafete restranse in celelalte zone, iar maximele termice ajung in intervalul 30- 36 de grade.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.