Voluntar în România. Povestea juristei care a devenit voluntar SMURD după ce a învins o boală grea


Ultimul update: Joi 05 Decembrie 2019 20:14
Data publicarii: Joi 05 Decembrie 2019 20:14
Categorie: Stiri actuale

Acţiunile de voluntariat mişca lumea, însă la noi sunt privite ca un fel de muncă patriotică.

Suntem la coada clasamentului în Europa, cu un procent de numai 3,2 % de oameni care activează spre binele comun, fără să fie plătiţi. Joi, de Ziua Internaţională a Voluntariatului, câţiva dintre cei care îşi ajută semenii, ne spun că această muncă le face şi lor bine.

Este ora prânzului la cantina asociaţiei "Bucuria Darului" din Braşov, unde 500 de oameni sărmani primesc zilnic o masă caldă. Romică Martinaş vine aici după schimbul 3, să gătească.

Romică Martinaş, voluntar: "Soţia mea mă vede că radiez, sunt mulţumit, nu sunt obosit şi acasă continuu tot aşa în bucătărie. Ajut, îmi dă stare de bine, de mulţumire."

Sânziana Vatră, Asociaţia "Bucuria Darului": "Interacţiunea cu beneficiarii este o terapie în sine, să vadă că munca pe care ei o depun are rezultat şi asta are un impact puternic pentru ei."

Iulia Pătru, de profesie jurist, a devenit voluntar la SMURD acum 4 ani, după ce a învins o boală grea. A decis să ajute oamenii bolnavi şi să le spună povestea ei, ca să le dea curaj.

Iulia Pătru, voluntar SMURD: "Veneam după o luptă care nu este uşoară, care mă secătuise de energie în toate planurile, şi fizic, şi psihic, şi emoţional. Şi mi-au spus:"Pentru mine sunteţi un exemplu, de astăzi înainte, de câte ori mi-e rău, mă voi gândi la dumneavoastră". Şi, sincer, mă simt bine."

Asemenea oameni, care se străduiesc să alunge sărăcia ori lupta pentru mediu sau îmbunătăţirea educaţiei sunt, totuşi, o raritate în România. Doar 3,2 la sută dintre români s-au pus la dispoziţia unei organizaţii care vizează binele comun, ceea ce ne clasează pe ultimul loc în Europa.

Diferenţele sunt şi mai mari când vine vorba de activităţi informale de voluntariat, deci de orice gest pe care un cetăţean îl face pentru bunul mers al societăţii. În vreme ce aproape toţi olandezii şi finlandezii se implica, românii rămân la coada listei. În urma noastră sunt doar ciprioţii şi maltezii, care ne depăşesc însă la acţiunile de voluntariat organizate.

Mariana Pașca, voluntar pentru drepturile copiilor abandonaţi: "În Olanda au ore de voluntariat de la şcoală, în programa scolara, copiii sunt educaţi pentru acest lucru."

Există şi români care au trecut graniţele ţării pentru a face bine. De pildă, Alexandra Dafina, medic stomatolog, i-a ajutat pe refugiaţii din Irak şi din Germania, dar a fost şi în Etiopia sau Uganda.

Alexandra Dafina, medic stomatolog voluntar: "Nu contează ceea ce faci, care e jobul tău, poţi să ajuţi extraordinar de mult dacă mergi acolo. Ştii ce e fain în Uganda? Că au felul acesta când le mulţumeşti le zici uaku zegusima şi ei răspund uaku ceane ceane, adică îţi mulţumesc mult că mi-ai mulţumit. Mi s-a părut extraordinar"

Darius Mîndroc şi-a plătit singur deplasarea până în Thailanda, ca să-i înveţe engleză pe copiii de acolo.

Darius Mîndroc, voluntar şi vice preşedinte AISEC: "A fost şi şocul cultural cu mâncarea, climă, dar m-am adaptat destul de repede şi a fost o experienţă care m-a ajutat foarte tare să mă dezvolt profesional."

42% dintre tinerii români care fac voluntariat spun că aceste activităţi i-au ajutat, ulterior, în carieră. Iar 75% recunosc că astfel şi-au dezvoltat capacitatea de a relaţiona cu ceilalţi.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33