Vlad Voiculescu: "Ar putea exista reduceri ale dozelor de vaccin care vor sosi în România"

16-01-2021 10:58


Ar putea apărea probleme în aprovizionarea României cu vaccinul Pfizer, a confirmat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la Ştirile ProTV ale dimineţii. 

"Informaţia mea este că ar putea exista reduceri ale dozelor care vor sosi în România. Trebuie să ne pregătim. Avem un stoc de rezervă, în principal pentru rapel, este esenţial ca dacă ai făcut vaccinul azi, peste 21 de zile să te vaccinezi din nou ca să ai protecţie. Înţeleg că e vorba de investiţii pe care compania le face pentru a livra mai multe doze în perioada următoare", a declarat ministrul Vlad Voiculescu, referitor la reducerea temporară a livrărilor de vaccin Pfizer anunţată vineri. 

Miniştrii Sănătăţii din şase ţări ale Uniunii Europene (UE) şi-au exprimat vineri “profunda îngrijorare” cu privire la întârzierile în livrarea vaccinului Pfizer / BioNTech, potrivit unei scrisori comune adresate Comisiei Europene, relatează Reuters.

Miniştrii Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Lituaniei, Letoniei şi Suediei au denunţat în această scrisoare o situaţie ″inacceptabilă″⁣ care subminează ″credibilitatea procesului de vaccinare″⁣.

În pofida unei încetiniri a producţiei de doze de vaccin anti-Covid de către Pfizer-BioNTech preconizată la sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie, Pfizer a dat asigurări că dozele aşteptate de UE în primul trimestru al anului vor fi livrate aşa cum a fost prevăzut, a declarat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP.

După anunţarea întârzierilor de producţie, ″l-am contactat imediat pe directorul general al Pfizer (...) El m-a asigurat că toate dozele garantate pentru primul trimestru (către ţările UE ) vor fi livrate în primul trimestru″⁣, a declarat şefa executivului UE în cadrul unei conferinţe de presă la Lisabona.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO