Vlad Mixich, expert în politici de sănătate: „Medicii sunt o resursă limitată, trebuie protejaţi"

Ultima actualizare: 27-03-2020 19:53

Avem o situație îngrijorătoare: cea a cadrelor medicale care se infectează cu Covid-19.

Numărul lor crește alarmant. După București și Suceava, avem acum probleme la Focșani sau Galați. Este justificată, deci, temerea că am putea fi copleșiți de numărul mare de bolnavi.

Vlad Mixich, expert numit de Parlamentul European în conducerea Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă a vorbit în cadrul ediției Știrilor Pro TV despre situația medicilor din România și cum putem ieși din această situație de criză în care ne aflăm.

Principalele declarații ale lui Vlad Mixich

Sunt două abordări necesare. Una este legată de echipamentul de protecție despre care s-a tot vorbit. Înțelegem că de-abia în aceste zile intră cantități semnificative din acest echipament în țară. Al doilea element important este asigurarea de fluxuri prin care medicii să fie protejați. Există aceste ghiduri publicate de OMS inclusiv în limba română, care trebuie respectate și trebuie ca managerii și responsabilii direcțiilor de sănătate publică să le implementeze.

Este important ca medicii să fie protejați, deși la cum evoluează lucrurile este posibil să ajungem și noi în România, mai repede decât era prevăzut, în situația în care funcționeză în prezent sistemele medicale din Italia sau din Franța, unde se consideră că orice medic este la risc foarte mare de a fi infectat și automat se schimbă și abordarea.

Diana Enache: „Poate fi adusă în discuție o raționalizare a materialelor și echipamentelor medicale?”

Acest tip de strategie este recomandat de OMS în condițiile în care nu există suficient material într-o anumită țară. Există în același timp deja principii emise la nivel internațional prin care o astfel de raționalizare să se facă. În același timp, medicii ar mai putea fi protejați printr-o metodă de screening a tuturor pacienților care intră în spitale, de pildă aceste teste rapide, despre care se tot vorbește, ar fi mult mai utile dacă ar fi folosite în aceste puncte, dublând metodele de triaj care în acest moment se bazează exlcusiv pe anamneză, practic un examen cât se poate de sumar. Este foarte important ca autoritățile să găsească măsuri prin care medicii să fie protejați.

Direcțiile de sănătate publică județene sunt complet depășite în acest moment. Ele nu mai fac față acestei situații. Aceste teste rapide ar fi mai utile mai degrabă pentru screeningul pacienților care intră în spitale, pentru că ei sunt cei care aduc infecția.

Dacă avem simptome ușoare sau moderate, atunci nu există motive nici de frică nici de panică.

Cifrele arată că opt din 10 care contractează acest virus au simptome ușoare sau moderate, iar în condițiile în care ne îndreptăm spre o supraîncărcare a sistemului, aceasta este și recomandarea oficială, să stăm acasă și să luăm acele medicamente care ne sunt recomandate de către medici.

În cazul cadrelor medicale, situația este altfel, testarea este importantă, pentru că acești medici sunt cea mai prețioasă și limitată resursă pe care o are sistemul medical românesc în prezent, în lupta cu acest coronavirus. De aceea, ei trebuie tratați și recuperați cât mai repede dacă au fost infectați, pentru a reintra în luptă. Ba mai mult, fiind imunizate, astfel de cadre medicale pot să fie chiar mai valoroase.

OMS și Centrul European pentru Controlul și Prevenția Bolilor au ridicat la sfârșitul lui februarie riscul pentru Europa de la unul scăzut la unul moderat. Acesta a fost momentul în care am conștientizat că acest virus care a izbucnit în China va lovi și Europa. Au trecut de atunci peste cinci săptămâni și aceste materiale ar fi trebuit să se găsească deja în România, nu să ajungă acum, pe parcurs.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO