Vinurile romanesti au ajuns pana in cele mai luxoase restaurante din Londra. Care e insa marea problema a licorilor autohtone
Unele dintre cele mai bune vinuri din Romania au fost prezentate sambata, la un festival dedicat lor.
Din pacate, preturile inca mari ale licorilor noastre de calitate reprezinta o problema pentru consumatorul de rand, spun reprezentantii mai multor restaurante veniti la degustare.
The Wine Festival of Romania a avut loc intr-un club din Bucuresti. Organizatorii au selectat cele mai bune 5 vinuri ale fiecare producator invitat. De pilda, licori romanesti apreciate in restaurantele din cartierele bune ale Londrei.
Cristiana Stoica, proprietar de crama: "Suntem listati in cateva restaurante foarte importante din Londra. Unul dintre ele este in cartierul Mayfair."
Pe de alta parte si in tara este tot mai apreciat vinul autohton de buna calitate.
Marinela Ardelean, presedintele festivalului: "O atentie majora pentru soiurile autohtone, exista o crestere a consumului de rose substantiala si nu doar pe perioada verii."
Concurenta in domeniu este insa nemiloasa.
Marian Alexandru, administratorul unui restaurant: "De la vecinii nostri bulgari, eu, de exemplu, sunt fan al vinurilor bulgaresti."
In acelasi timp, reprezentantii restaurantelor sunt de parere insa ca vinurile noastre au o problema - pretul.
Victor Pop, administratorul unui restaurant: "Nu ar trebui sa se adreseze doar consumatorilor care isi permit o sticla de vin de 20 de euro. Exista sticle in Italia pe care le poti cumpara cu 4 euro, extraordinar de bune, fata de un vin romanesc care poate sa coste si 7 euro."
Italo Stupino, proprietarul unei crame ne explica filozofia sa.
Italo Stupino, producator de vin: "Politica mea este vinul este facut sa fie baut. Prefer ca oamenii sa se bucure de doua sticle de vin in loc de una."
The Wine Festival of Romania continua si maine. Organizatorii au invitat 60 de producatori din Romania, Italia, Franta, Bulgaria, Argentina si Republica Moldova.