Viceprimarul Capitalei, audiat la Parchet: „Nu vreau să se vorbească despre o mineriadă”

Dată publicare: 04-02-2019 08:31
Dată actualizare: 04-02-2019 22:34


Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a revenit în fața procurorilor militari, care cercetează violențele din 10 august din Piața Victoriei.

Bădulescu este considerat unul dintre martorii cheie ai intervenției jandarmilor împotriva protestatarilor.

Săptămâna trecută, el declara că tot ce le-a spus procurorilor, imediat după proteste, ar fi fost o minciună. Iar mărturisirea venea la scurt timp după ce viceprimarul își pierduse sprijinul politic din partea PSD.

La ieșire, Bădulescu a declarat că și-a complet declarațiile în fața procurorilor, fără să precizeze concret ce le-a povestit în cele 3 ore de audieri.

”Așa cum v-am spus, ceea ce astăzi am declarat este în continuarea declarațiilor din 24 august 2018. Echipa de procurori, parte din aceste informații le aveau. Sperăm ca de aici încolo lucrurile să se așeze într-o normalitate, pentru că nu aș vrea ca copiii mei să vorbească despre o mineriadă. Le-am explicat procurorilor că am obosit pe stradă oamenii să mă facă parte a unor evenimente care s-au întâmplat în acea zi. Trebuie lucrurile să fie puse în ordine.

Veți vedea când acest dosar dacă va ajunge în instanță și declarațiile vor fi publice, că așa cum am spus, chestiunea cu minciuna este una legată de un vector de atragere a atenției. Până atunci cred eu că trebuie să avem puțină răbdare.

Nu pot să declar decât ceea ce am spus până acum. Declarația mea nu are legătură cu prima declarație”, a spus viceprimarul.

Bădulescu: Adevărul îl vor stabili procurorii

La intrarea în sediul Parchetului, Bădulescu a precizat că nu este vorba despre o modificare a declaraţiei date iniţial în acest dosar, ci despre o suplimentare, cu noi detalii pe care le cunoaşte.

"Adevărul îl vor stabili procurorii. Aşa cum am spus, ceea ce le voi declara astăzi nu are legătură cu declaraţia pe care am dat-o. Este o completare a acestui lucru", a explicat viceprimarul, conform Agerpres.

Aurelian Bădulescu a fost citat la Secţia Parchetelor Militare pentru a fi audiat, după ce a declarat public că ar cunoaşte noi detalii despre protestul diasporei din 10 august 2018.

"Ceea ce voi declara la Parchet este o chestiune pe care trebuie să o lămuresc acolo. Din acest moment, în spaţiul public nu mai pot face declaraţii pe acest subiect. (...) Lucrurile trebuie să intre în normal, să afle toată lumea ce s-a întâmplat. (...) Urmează să spun tot ce voi fi întrebat în faţa organelor de urmărire penală şi, sigur, ce elemente în plus voi aduce pentru anchetă. (...) Rămâne ca ancheta să stabilească cine este, dacă este, dacă se face vinovată Jandarmeria sau nu", a afirmat viceprimarul Aurelian Bădulescu, joi, la un post de televiziune, conform Agerpres.

Vineri, a revenit asupra declaraţiilor şi a spus că va aduce la cunoştinţa procurorilor "noi situaţii" pentru a identifica dacă acea zi "a fost sau nu creaţia lui Liviu Dragnea".

"Este lupta între Liviu Dragnea, între disperarea unui preşedinte de partid de a ţine monolit un partid care îi serveşte intereselor dumnealui, în detrimentul unor oameni care vor să ducă la bun sfârşit nişte programe pentru cetăţeni. Îmi asum ceea ce ştiu, oricum viaţa mea în PSD este o chestiune de zile şi tocmai de aceea vreau să vă spun că, dacă voi avea întotdeauna ceva de spus, o voi spune, lucru pe care îl voi face. Am preferat să folosesc acel cuvânt pe care toată lumea astăzi spune că de ce ai minţit. Trebuie să ştiţi că este un vector de a atrage atenţia asupra unei situaţii, pentru că, dacă aş fi spus că aduc lămuriri, nimeni nu ar fi reacţionat. Situaţia de pe data de 10 aduce noi situaţii la cunoştinţa Parchetului, care va trebui, în urma acestor declaraţii pe care le voi da, care nu au avut legătură cu ce m-au întrebat procurorii la acel moment, să pornească pe alte piste pentru a identifica, în opinia mea, dacă sau nu 10 august 2018 a fost sau nu creaţia lui Liviu Dragnea", a susţinut Bădulescu.

Întrebat la Primăria Capitalei dacă intervenţia jandarmilor a fost legală, Bădulescu a susţinut că în acea zi Jandarmeria "a fost folosită cu ştirea sau mai puţin fără ştirea lor, într-un joc în care oamenii au avut de pierdut".

"În acea zi, Jandarmeria a fost folosită cu ştirea sau mai puţin fără ştirea lor, într-un joc în care oamenii au avut de pierdut. Atât jandarmii, cât şi oamenii care au intrat în contact cu jandarmii. A fost o intervenţie proporţională, în schimb a fost o intervenţie coordonată din partea celor care se aflau în stradă, iar ordinele care se dădeau către Jandarmerie şi discursul public care a fost - a fost doar de a muta dinspre Jandarmerie cine este de fapt obiectivul şi cine este creierul acestei mişcări. Revoluţiile şi mişcările de stradă au un epicentru", a afirmat Bădulescu.

Miercuri, Bădulescu s-a arătat nemulţumit de intenţia PSD Bucureşti de a-i retrage sprijinul politic şi a susţinut că a minţit la Parchet în legătură cu mitingul din 10 august 2018.


VIDEO PROTVPLUS.RO