Vicepremierul ungar: Tinutul Secuiesc trebuie sa reprezinte o singura regiune. Ce parere ai?

Dată publicare: 16-06-2011 18:27
Dată actualizare: 01-10-2012 03:03


Reorganizarea tarii a provocat un incident diplomatic. Vicepremierul ungar a calificat drept inacceptabila varianta cu cele opt judete si a precizat ca Tinutul Secuiesc trebuie sa reprezinte o singura regiune.

Ca urmare, ambasadorul Ungariei a fost convocat la Ministerul Roman de Externe. Intre timp, neintelegerile dintre PDL si UDMR se adancesc. Reprezentantii Uniunii cer acum adoptarea de urgenta a Statutului minoritatilor, eventual prin angajarea raspunderii guvernului.

Zsolt Semjen, vicepremierul ungar, a declarat ca: "Proiectul de reorganizare administrativa a Romaniei ar fi o schimbare intenionata si inacceptabila a hartii etnice. Este o problema de viata si de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorica a Tinutului Secuiesc si judetele populate de etnici maghiari sa ramana unite".

Ca urmare, ambasadorul ungar in Romania a fost chemat la MAE pentru explicatii. Oficialii nostri i-au transmis sec: declaratia este nepotrivita.

In tara, discutiile PDL-UDMR sunt blocate. Liderii Uniunii le-au transmis in schimb democrat-liberalilor ca vor angajarea raspunderii pentru Statutul minoritatilor pana la 30 iunie.

Neintelegeri au inceput sa apara insa si la varful PDL. Al doilea om din partid, vicepresedintele Sorin Frunzaverde, transmite ca NU doreste desfiintarea actualelor judetelor.

La randul lor, ministrii trebuie sa vina cu solutii pentru desfiintarea sau comasarea institutiilor de la nivelul judetelor. Si sa calculeze cati functionari vor fi dati afara, dupa reorganizare. Democrat liberalii sustin ca statul va economisi 20 de milioane de euro pe an.

Liderii USL au anuntat ca, in toate judetele conduse de PSD si PNL vor fi initiate referendumuri pe tema reorganizarii.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO