Veste proastă pentru români. Prețul lemnelor de foc ar putea crește din iarnă
Preţul lemnelor de foc ar putea creşte semnificativ la iarnă, după ce aleşii au modificat Codul Silvic.
Potrivit legii care a trecut de Parlament, marile companii vor putea tăia arbori fără să fie obligate să asigure şi necesarul pentru oameni.
Unii dintre aleşi au avertizat că firmele vor păstra toată materia primă pentru mobila sau pentru export, iar lemnul de foc rămas va fi mai puţin, şi implicit va costa mai mult.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doina Pana, deputat PSD: "Odată ce un agent economic a câştigat un arbore, nu îi mai poţi spune ce să facă cu el, face ce vrea cu buşteanul, face ce lemnul de foc, face ce vrea, e al lui."
Fostul ministru al pădurilor face referire la amendamentul adus Codului Silvic potrivit căruia pe lângă Romsilva în pădure vor putea tăia şi companii care vor licita pentru suprafeţe de până-n 3 hectare. Este vorba despre lucrări de îngrijire şi igienă, din care rezultau până acum exclusiv lemne de foc.
Doina Pană susţine însă că agenţii economici nu vor fi obligaţi să asigure necesarul pentru oameni. Şi a venit şi cu exemple - în 2016, agenţii economici au dat doar 4% din ce au tăiat ca lemn de foc către populaţie, iar restul la marii procesatori, iar în 2017 doar 3%. Până acuza chiar că influenţa marilor "tăietori" a ajuns până în parlament.
Doina Pana, deputat PSD: "Au venit cu scenarii fulminante întreţinute din nefericire de colegi de ai noştri chiar de la acest microb să ne forţeze mâna să luăm lemn ieftin de la populaţie şi să-l dăm marilor firme străine"
Colegii săi au declarat însă că regia de stat nu poate face singură aceste tăieri.
Corneliu Olar, deputat PNL: “E un blocaj în vânzarea masei lemnoase mai ales Pentru căldură. directorul romsilva mi-a spus că au 4-500 de mii de mc în stoc.”
Reporter: “Cum vi se pare?”
Corneliu Olar: “Eu v-am spus că nu va ajunge lemn de foc la oameni"
Ion Tabugan, deputat ALDE: "Sunt foarte mulţi care iau lemnul de foc şi-l duc în diverse fabrici unde primesc un preţ mai bun. Nu poţi să oblig un agent econ să vând lui x sau lui y."
Anul trecut, un metru cub de lemne cumpărat din pădure costa în medie 185 de lei, dar la oameni a ajuns şi cu 800. Dacă această lege va fi promulgata, preţul ar putea creşte de câteva ori.