Telefoane montate în copaci pentru a-i depista pe hoţii de lemne şi pe braconieri


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 15 Iunie 2018 19:34
Categorie: Stiri actuale

Hoţii de lemne şi braconierii ar putea avea pe urme un nou "paznic" de care să se teamă. Este vorba despre un sistem ingenios de monitorizare a pădurilor, în timp real, propus de activişti.

 În copaci ar putea fi instalate telefoane inteligente alimentate de panouri solare care transmit sunetul codrului printr-o aplicaţie şi când e cazul, dau alarma. Zgomotul drujbei sau al unei arme de foc ar putea alerta imediat autorităţile, care să intervină rapid.

Sistemul care, după cum frumos i-au spus activiştii, da o voce copacilor ca să strige după ajutor, se afla în testare de un an în două păduri secrete din România.

Ranger: "Am montat telefoanele la distanţă de câte 2 km, aici, de exemplu, am pus în copacul ăsta şi înregistrează tot ce se aude în jur."

Echipa care realizează experimentul este compusă din ingineri americani şi alpinişti utilitari din Germania şi Danemarca. Echipamentele instalate în copaci au rezistat bine la soare, zăpadă şi ploaie.

Este vorba de un simplu telefon, nicidecum de un dispozitiv sofisticat, o aplicaţie descărcată pe mobil înregistrează sunetele din pădure pe o distanţă de 1 km, iar când sesizează zgomot de drujba sau de armă trimite mesaj rangerilor.

Ranger: "Se aude câteodată şi din sat, câinii sau maşinile, dar când e ceva suspect // eu în 10 minute aş ajunge unde e nevoie."

Telefoanele sunt alimentate de panouri solare şi prevăzute cu amplificatoare de semnal. Activiştii de la Agent Green nu au prezentat deocamdată proiectul autorităţilor.

Gabriel Păun, reprezentant Agent Green: "Important este panoul central, cine recepţionează semnalele şi cum poţi să ai încredere că ele sunt folosite mai departe de oameni cu coloana vertebrală, de oameni corecţi, care chiar au interesul să nu se fure. Într-o primă fază nu sunt prea încântat de o colaborare cu autorităţile, ci vrem să lucrăm cu proprietari privaţi, controlul rămânând la noi."

Sistemul poate fi folosit şi pentru combaterea braconajului.

Levente Peter, ranger: "A fost caz când au împuşcat şi i-am prins, am văzut cum au tranşat căprioară, au împărţit-o în trei, erau vânători şi un poliţist şi mi-au zis să plec de acolo că mă împuşca şi mă îngroapă."

Activiştii spera că tehnologia să fie folosită măcar în pădurile virgine şi în ariile naturale protejate.

Tot mai mulți delfini mor în Marea Neagră. Un pui dintr-o specie rară, adus de valuri la Eforie
Șase persoane, cercetate de autorități după ce au organizat vânători ilegale
Braconieri de sturioni, prinși cu ajutorul scafandrilor. Cum își ascundeau faptele
VIDEO PROTVPLUS.RO