"Vaca săracului", tot mai căutată de români. "E mai sănătos, e un medicament"
Considerată până nu demult "vaca săracului", capra începe să fie privită cu alți ochi.
Crescătorii români au acum de trei ori mai multe ca în 2001, în vreme ce efectivele de vaci au scăzut. Și asta pentru că românii au prins gustul laptelui și brânzeturilor de capră, pe care le consideră mai sănătoase, iar pofta, bate prețul, care nu este deloc neglijabil.
Un fermier din Bistrița crește peste o sută de capre din rasa Carpatină. Oamenii merg să ia laptele direct de la fermă, așa că omul nu duce grija vânzării.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Fermier: „Facem telemea, brânzeturi și laptele îl dăm cui îi trebuie, pentru că e foarte bun E mai avantajos laptele și telemeaua ca aia de la oi și vacă."
Femeie: „Luăm lapte de capră că e mai sănătos. Laptele nu e mai gras ca cel de oaie, dar are o altfel de consistență."
Potrivit Institutului Național de Statistică, în România, efectivele de capre s-au triplat în mai puțin de 20 de ani. Asta în vreme ce numărul vacilor și bivolițelor a scăzut în același interval cu 30 la sută.
Fermier: „Laptele de capră se spune că este un medicament. Am o fetiță care acum 11 ani a făcut aprindere la plămâni și doctorița mi-a zis să-i dau lapte de capră și de atunci am capre."
La colectarea laptelui de oaie și capră suntem pe locul șase în Europa, după Grecia, Cipru, Spania, Bulgaria și Italia, iar apetitul românului pentru specialitățile din lapte de capră a crescut considerabil.
Proprietar magazin: „Pe lângă produsele tradiționale, mai avem la vânzare și specialități cu trufe, cărbune, piper și verdețuri de provence."
Nutriționiștii recomandă laptele de capră, pentru că are un nivel scăzut de colesterol și se digeră mai ușor.
Georgiana Stan, nutriționist: „Laptele de capră are compoziția și structura cea mai asemănătoare laptelui matern. Are un conținut scăzut de grăsimi și de zahăr și un conținut ridicat de seleniu, care este un mineral esențial pentru buna funcționare a sistemului imunitar."
Un litru de lapte de capră, cumpărat de la producător, costă până-n 6 lei, însă în magazin, prețul se poate dublă. Cașul produs artizanal, brânză ușor picantă ori chefirul costă între 7 și 30 de lei kilogramul. Iar cârnațîi afumați, cu 80% carne de capra, sunt o delicatesă care se vinde cu 40 de lei kilogramul.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!