Un spital nou din Botoșani, care poate primi bolnavi de covid, zace nefolosit de luni bune
Într-o perioadă în care spitalele abia mai fac faţă noului val de infecții cu COVID-19, iar paturile destinate acestor bolnavi sunt ocupate până la refuz, autoritățile din Botoșani caută soluții pentru a face față afluxului.
Totuși, unii factori decidenți preferă să facă doar analize într-o luptă a orgoliilor, unde cel mai mult au de suferit bolnavii. Iar un spital nou care poate primi bolnavi de covid zace nefolosit de luni bune.
Alegeri 2024
16:57
Momentul în care Călin Georgescu a vorbit pe limba lui Vladimir Putin. Ideea pe care ambii o împărtășesc cu tărie
16:50
Ciucă și-a depus demisia din funcția de președinte al PNL. "În ciuda greșelilor pe care le-am făcut, am învățat lecția"
16:35
Administraţia Prezidenţială: Nu ar exista dovezi de influenţare a alegerilor sau ingerinţe externe în procesul electoral
16:25
Rezultate finale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu și Elena Lasconi în turul 2
Un spital nou din Botoşani, construit prin Compania Naţională de Investiţii, care poate găzdui 84 de pacienţi COVID, zace nefolosit. La terminarea lucrărilor, spitalul trebuia predat către primăria Botoşani. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar primarul susţine că spitalul nu este gata, motiv pentru care nu îl poate racorda la utilităţi.
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoşani: „Spitalul încă nu este gata. Nu am primit o adresă oficială de la CNI prin care să ni se transmită că au fost finalizate lucrările. În paralel efectuam demersuri pentru efectuarea branşamentelor pentru acest spital. Cel electric este finalizat, iar licitaţia este în curs pentru apă, canal şi energie termică”.
Constructorul spune, însă, că dacă ar fi racordat la utilităţi, spitalul poate fi funcţional în 2 zile.
Radu Mihalache, reprezentant firma constructoare: „Îl invităm pe domnul primar să vină la faţa locului şi să vadă el, nu să poveasteasca din auzite. Este beneficiarul şi trebuia să vină că să vadă lucrurile în teren. De aproape şase luni, spitalul sta aşa şi aşteaptă”.
Săptămâna trecută paturile Spitalului Judeţean din Botoşani au fost ocupate până la refuz. Aşa că autorităţile judeţene s-au întâlnit cu toţi managerii unităţilor medicale, pentru a încerca suplimentarea locurilor. Din păcate, fără succes. Deşi cei din conducerea Spitalului Judeţean au cerut ajutor, aceştia au refuzat propunerea de a crea noi pături în secţia exterioară de la Săveni.
Coordonatorul campaniei anti-covid pe judeţul Botoşani şi şefa UPU au atras atenţia că afluxul de pacienţi este tot mai mare.
Iulian Preda, coodonator campanie anti-covid: „Ajungi să concentrezi o grămadă de pacienţi evaluaţi, pe care ai vrea să îi internezi, dar nu ai unde. Staţiile intermediare sunt blocate. Este aşa, un lanţ de slăbiciuni : UPU se înfundă, staţiile intermediare se înfundă, iar la un moment dat o să rămână pacienţi afară, la poarta spitalului”.
Ramona Guraliuc, şefa UPU-SMURD Botoşani: „Dacă fiecare dintre noi ne-am face treaba, lucrurile s-ar desfăşura bine. Reproşurile sunt către noi, UPU. În noi se dă, iar pacienţii sunt nervoşi pe noi, pe bună dreptate, pentru că stau foarte mult timp la noi, dar nu din vina noastră. Noi îi evaluam, dar nu avem unde să îi punem”.