Un raport privind violențele Jandarmeriei la protestul din 10 august, trimis la ONU

Ultimul update: Marti 30 Octombrie 2018 17:52
Data publicarii: Marti 30 Octombrie 2018 17:44
Categorie: Actualitate
Incidente intre jandarmi si participanti la protestul din Piata Victoriei din Capitala

Un raport privind violențele Jandarmeriei la protestul care a avut loc în 10 august în Piața Victoriei a fost trimis, marți, Organizației Națiunilor Unite, la solicitarea Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului.

„Intervenţiile tot mai violente ale Jandarmeriei ne privesc pe noi toţi. Abuzul de putere, reacţii disproporţionate împotriva unor oameni paşnici sunt semne clare că Jandarmeria nu mai apără populaţia, ci doar un sistem corupt. (...) Trebuie să acţionăm împreună pentru ca societatea românească să nu revină la un sistem totalitar. (...) Imediat după violenţele din 10 august am lansat un apel către ONU. Peste 81.000 de persoane am cerut sprijinul Naţiunilor Unite. În urma unei întâlniri cu reprezentanţii Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului ne-a fost solicitat un raport despre evenimentele din 10 august. Am pus cap la cap sute de mărturii, am analizat declaraţiile şi justificările autorităţilor, am documentat imagini foto-video. De asemenea, am strâns la un loc principalele ştiri şi reportaje pe această temă din mass-media românească şi internaţională. Nu în ultimul rând, am identificat legislaţia care dovedeşte că intervenţia Jandarmeriei din 10 august este o gravă încălcare a drepturilor omului. Am trimis acest raport Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului şi aşteptăm răspunsul domniei sale", a precizat Marius Stan, director de cercetare la Centrul Hannah Arendt pentru studierea totalitarismelor - Universitatea din Bucureşti, conform Agerpres.

Totodată, el s-a arătat „consternat'' de faptul că „omul în alb'', „colonelul care a orchestrat intervenţia brutală a jandarmilor, este propus pentru avansare la gradul de general pentru 'profesionalism şi devotament în exercitarea atribuţiilor'".

„Da, a dat dovadă de devotament pentru că atribuţiile sale erau să provoace o baie de sânge. A reuşit. Este evidentă tactica autorităţilor şi a ministrului Carmen Dan: premiază vinovaţii, camuflează sub medalii şi onoruri violenţa şi abuzul. O parte a societăţii va crede, din păcate, că jandarmii şi-au făcut datoria şi că 'omul în alb' merită aplaudat şi avansat în grad. Noi credem altceva şi facem publice dovezi ale violenţelor, abuzurilor şi încălcării drepturilor omului de către Jandarmerie. Acesta este şi titlul raportului nostru către ONU'', a mai spus el.

Potrivit acestuia, raportul aduce dovezi privind abuzurile şi încălcările flagrante ale drepturilor omului într-o ţară membră UE şi NATO.

„Sunt documentate operaţiunile şi tentativele de manipulare a opiniei publice, de muşamalizare a evenimentelor care s-au soldat cu peste 400 de victime în noaptea de 10 august, la Bucureşti. Documentul reprezintă şi un implicit semnal de alarmă în privinţa folosirii unor gaze şi substanţe lacrimogene împotriva populaţiilor civile paşnice. Pe lângă aceste informaţii, interviuri cu victime, dovezi foto şi clipuri video, am identificat extrase din legi care fac referire la drepturile omului. Împreună, acestea se constituie în dovezi clare pe care le punem la dispoziţia opiniei publice, ONU şi altor instituţii româneşti şi internaţionale", a mai spus autorul raportului.

Marius Stan a menţionat că iniţiatorii demersului privesc ONU ca pe un organism imparţial şi independent care poate determina autorităţile de la Bucureşti să finalizeze ancheta, să-şi asume responsabilitatea pentru încălcarea drepturilor omului la manifestările de protest din România şi să dea publicităţii un raport complet şi exact privind condiţiile în care au fost asigurate ordinea şi liniştea publică în data de 10 august.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Incidente intre jandarmi si participanti la protestul din Piata Victoriei din Capitala Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

O deputată PSD susține amendarea tuturor participanţilor la mitingul diasporei
O deputată PSD susține amendarea tuturor participanţilor la mitingul diasporei
7 persoane, arestate preventiv pentru agresarea jandarmilor la protestul din 10 august
7 persoane, arestate preventiv pentru agresarea jandarmilor la protestul din 10 august
Polițiștii și procurorii au făcut percheziţii la 7 protestatari implicaţi în violenţele din 10 august
Polițiștii și procurorii au făcut percheziţii la 7 protestatari implicaţi în violenţele din 10 august
Motivele pentru care s-a propus avansarea colonelului ce a dirijat intervenţia jandarmilor din 10 august
Motivele pentru care s-a propus avansarea colonelului ce a dirijat intervenţia jandarmilor din 10 august
VIDEO PROTVPLUS.RO
accident
O mașină în care se aflau patru persoane, printre care doi copii, a intrat într-un cap de pod, în Dolj
Prima reacție a bărbatului care a atacat o fată în scara blocului, în Alba Iulia. Trecutul său violent
Primele victime făcute de vremea rea, luni noapte. Anunțul meteorologilor despre evoluția vremii
Cauza incendiului în care a fost distrus Palatul Episcopal din Oradea a fost, cel mai probabil, de natură electrică
Un angajat de la salubritate a reclamat că ar fi fost atacat cu furca de un localnic. Varianta celui acuzat
Cine este bărbatul care a atacat cu maceta o benzinărie din Argeș. Motivul uluitor al gestului
accident tir
Un șofer băut a intrat cu TIR-ul în 9 mașini parcate pe un bulevard din Iași
Spărgătorii în serie din Leordeni, Argeș, prinși după 7 luni. Trei frați au fost arestați
Explicatia muncitorilor filmați în timp ce încărcau de zor cu lopeţile apă dintr-o baltă, într-o roabă
Anunțul medicilor despre tânăra tâlhărită în Alba Iulia. Unde se ducea în momentul atacului
Percheziții la suspecți de braconaj. Ce au descoperit anchetatorii
Cele mai scăzute temperaturi din țară, înregistrate la Brașov. A fost mai frig decât pe Vârful Omu