Un liceu din Galați are 33 de centrale termice. Oficialii locali spun că vor fi facturi mai mici


Ultimul update: Joi 28 Februarie 2019 18:28
Data publicarii: Joi 28 Februarie 2019 18:11
Categorie: Stiri actuale

E scandal între autorităţile din Galaţi din cauza soluţiilor alese pentru încălzirea unităţilor de învăţământ.

La un singur liceu, de exemplu, au fost instalate nu mai puţin de 33 de centrale termice, iar consilierii din opoziţie suspectează că banii ar fi fost cheltuiţi cu dedicaţie, pentru o reţea de încălzire supradimensionată.

Reprezentanţii primăriei se apără şi spun că proiectantul a ales o soluţie de funcţionare a centralelor în cascadă, care va însemna facturi mai mici la încălzire.

Scandalul a izbucnit la Liceul de Marina din Galaţi, unde o firmă plătită de primărie a instalat, la sfârşitul anului trecut, mai multe baterii de centrale de 100 şi 120 de kilowatti.

Într-o fostă sala de clasă au fost instalate douăzeci de centrale termice. Celelalte, până la 33, sunt în anexe ale liceului şi în sala de sport.

Gheorghe Vâlcu, administratorul liceului: "Celelalte sunt în stand-by. Dacă este nevoie de căldură, atunci regulatorul - că are un regulator-mama şi celelalte sunt pilotate de regulatorul principal - atunci din stand-by trec în acţiune. Noi nu facem decât să reglăm temperatura agentului primar în funcţie de ce vrem noi în incintă şi porneşte una, 10, 15, câte consideră el că sunt necesare."

Consilierii locali spun însă că le-a fost băgat sub nas un proiect de hotărâre cu dedicaţie pentru cei care aveau de câştigat de pe urma instalării acestor centrale.

Prof. Onuț Atanasiu, consilier local: "Trist este că nu sunt folosite cele 33, adică sunt inutile. Ei reabilitaseră un punct termic, toată infrastructura de la punctul termic până la Liceul de marină era reabilitată. Practic soluţia lor ar fi fost să monteze un cazan în punctul termic respectiv şi cu siguranţă costurile ar fi fost mai mici cu cel puţin 100.000 de euro."

Specialiştii spun că este vorba despre calcule mai complexe. Necesarul de energie termică se calculează în funcţie de o serie întreagă de factori:

Ing. Năstase Epure, expert tehnic: "În baza unui calcul termotehnic care ţine cont de elementele de închidere sau elementele care înconjoară spaţiul respectiv şi prin care are loc pierderea de căldură. Una e să am un perete de o jumătate de cărămidă, de 12,5, şi alta e să am unul de o cărămidă jumate, adică 37,5. V-am dat exemplul cel mai uzual, cu cărămidă."

Cristian Capețis, director Direcția de Infrastructură și Lucrări Publice: "Centralele funcţionează după o soluţie de automatizare care se cheamă funcţionare în cascadă. Este mult mai avantajos să pornească secvenţial un număr de centrale în tandem. Costurile trebuie să înţelegeţi că sunt stabilite de o procedură de achiziţie publică. Soluţia care a fost dată este o soluţie dată în cazul cel mai defavorabil, la temperaturi exterioare de minus 18 grade Celsius."

Costul instalării centralelor la Liceul de Marină din Galaţi depăşeşte 15 milioane de lei, fără TVA. Aceeaşi soluţie tehnică a fost aleasă şi pentru alte unităţi de învățământ din oraş.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Incident grav la un liceu. Doi elevi au cumpărat și consumat droguri în curtea instituției
Liceenii, speriați că nu au șanse în România. De ce nu vrea Anca să se mai întoarcă în țară
VIDEO PROTVPLUS.RO
Echipa României, premiată pentru "Cele mai bune praline" la Concursul Mondial de Patiserie, Gelaterie și Ciocolaterie

11:44
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23
Nașterea naturală sau cezariana: Ce alegem?

Anca Vereanu: "Anestezia epidurală ajută mama pe parcursul travaliului"


17:35
Vica Blochina, față în față cu detectorul de minciuni

15:19
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Iluzie sau un preparat impecabil? Chef Ettore Botrini a oferit un moment culinar deosebit, care i-a fascinat pe concurenții rămași în competiție

07:32
Raluca Podea, fosta iubită a lui Florin Pastramă, s-a demachiat în direct La Măruță

13:09
PROFA s-a tatuat

05:22