4 ani de închisoare pentru Constantin Niță, fostul membru PSD decorat de Ion Iliescu

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 28 Iunie 2018 13:22
Categorie: Actualitate

Judecătorii Instanței Supreme au decis o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare pentru Constantin Niță. Decizia este definitivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat, joi, pe fostul ministru al Energiei Constantin Niţă la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, fiind acuzat de DNA că ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Decizia este definitivă.

Constantin Niță s-a predat la Penitenciarul Codlea.

În primă instanță Constantin Niță a fost declarat vinovat de trafic de influență și condamnat la 4 ani de închisoare. Procurorii DNA l-au acuzat în urma unui denunț formulat de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu că ar fi acceptat și primit 30.000 de euro în schimbul unei intervenții la colegul său de partid, Gheorghe Nichita.

La ultimul termen al procesului, un procuror de la DNA a cerut magistraţilor majorarea pedepsei aplicate lui Constantin Niţă la 5 ani de închisoare cu executare.

"Vă solicităm să admiteţi apelul şi să desfiinţaţi sentinţa de la instanţa de fond, doar în ceea ce priveşte cuantumul pedepsei. Considerăm că se impune majorarea pedepsei la 5 ani închisoare. Apreciem că probele de la dosar confirmă că Niţă a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, iar condamnarea la 4 ani, la instanţa de fond, nu respectă criteriile de individualizare şi nu reprezintă o sancţiune corespunzătoare în raport cu gravitatea faptelor săvârşite. Agravarea răspunderii penale este dată de calităţile de deputat şi ministru avute de Constantin Niţă. Deşi a avut o conduită procesuală corectă, el nu şi-a asumat faptele săvârşite. Se impune majorarea pedepsei la 5 ani închisoare cu executare", a motivat procurorul.

În ultimul cuvânt, Constantin Niţă a spus că este nevinovat. Constantin Niţă a fost condamnat, în mai 2017, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani închisoare cu executare. Instanţa a mai decis atunci confiscarea de la Constantin Niţă a sumei de 303.000 lei, fiind menţinut sechestrul asigurător.

Constantin Niță este unul dintre cei mai vechi membri ai PSD, partid în care a ocupat funcţii de conducere, ajungând inclusiv vicepreşedinte al Biroului Permanent Naţional. Partidul l-a propulsat în câteva rânduri în fotoliul de ministru la Energie, IMM-uri şi la mediul de afaceri.

În Parlament, a activat ca deputat în mai multe legislaturi şi vreme de doi ani a fost vicepreședinte al Camerei Deputaţilor. În decembrie 2004, Constantin Niță a fost decorat de Preşedintele României Ion Iliescu cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de cavaler.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

ÎCCJ amână pentru 28 iunie pronunţarea unei decizii definitive în dosarul lui Constantin Niţă
ÎCCJ amână pentru 28 iunie pronunţarea unei decizii definitive în dosarul lui Constantin Niţă
VIDEO PROTVPLUS.RO
baza de tratament
De ce nu se pot folosi 4 baze de tratament de pe Drumul Apelor Minerale din Covasna
Restaurantele şi terasele din Sibiu, închise pentru summitul UE. Aeroportul e prea mic
LOTO 6/49: numerele extrase la LOTO joi, 21 februarie 2019
Cum arată grădinița de la mall. 500 de copii din București vor fi primiți în 21 clase
Insecta uriașă fotografiată pentru prima dată în ultimii 40 de ani. FOTO
Exasperați de 2 ani de muzica de peste drum. Coincidență bizară când sună la poliție
politie
Surpriza polițiștilor când au verificat o mașină de transport. Au deschis dosar penal
Elev amenințat cu cuțitul de un coleg, în curtea școlii. Paznicul a chemat jandarmii
Ce a făcut un deputat după ce a lovit cu maşina o tânără care traversa regulamentar
Ambasadorul SUA la București: Este important ca indivizii să fie activi în lupta anticorupţie
Un avion de mici s-a prăbușit lângă Tuzla. Pilotul a supraviețuit, dar elevul său nu
Ciorbea: ”Avem, har Domnului, destule persoane cu dizabilități în România”