Un bărbat obligat să stea în izolare a rămas fără mâncare. Viceprimarul i-a adus patru pâini

×
Codul embed a fost copiat

Povești revoltătoare se derulează în casele unora dintre românii obligați să stea în izolare, la domiciliu.

Singuri, fără rude sau prieteni, sunt în imposibilitatea de a-și face provizii de mâncare, apă sau medicamente. De ei ar trebui să se ocupe serviciile de sistență socială din primării. Dar, cu cinism greu de înțeles, mulți dintre funcționarii statului îi lasă în voia sorții.

Întors acum trei zile din zona roșie a Franței, un bărbat din Curtea de Argeș a fost testat pentru coronavirus, iar rezultatele au arătat că nu este infectat. Dar, în loc să se bucure, omul a ajuns să plângă ca un copil. E nevoit să stea izolat două săptămâni și, singur în casă, s-a trezit că nu are ce mânca: câțiva cartofi și un pachet de spaghete sunt singurele lui provizii.

Ionuț Tița, izolat la domiciliu: „Acesta este sacul de cartofi, acestea sunt spaghetele... Și patru pâini pe care mi le-a adus viceprimarul”.

Disperat, omul a sunat la primărie, poliție, prefectură și chiar la linia verde pentru COVID-19.

Ionuț Tița: „Într-un final a venit viceprimarul și mi-a adus patru pâini și a zis că de luni încolo vedem care este situația. Eu nu am nevoie ca de luni să vedem care e situația. Eu am nevoie de cineva care poate să îmi cumpere, că bani am și eu, bulion, ulei, să pot să îmi fac și eu o ciorbiță, să fac și eu o mâncărică”.

Prefectul județului Argeș se declară consternat, mai ales că, spune el, a transmis primăriei din Curtea de Argeș să se ocupe de bărbatul aflat în dificultate.

Emanuel Soare, prefectul județului Argeș: „Dacă primarul i-a dat patru pâini și atât nu mi se pare în regulă. O să iau din nou legătura cu primarul să vedem de ce. Așa a găsit de cuviință, să ducă patru pâini, ceea ce este stupid.

Autoritățile recunosc să astfel de situații nu sunt singulare, iar riscul ca oamenii să iasă din izolare, de nevoie, este uriaș. Sarcina monitorizării acestor oameni este clară.

Nelu Tătaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății: „Consiliile județene pentru situații de urgență, autoritățile locale sunt cele responsabile. Ar trebui să se ocupe, știu că este de datoria lor”.

În toată țara au apărut grupuri care se oferă să îi ajute pe cei izolați la domiciliu. Munca lor ar fi mult mai eficientă dacă autoritățile statului ar colabora cu asociațiile și fundatile umanitare.

Marian Rădună, „Cumpărături la ușa ta”, București: „Ar trebui să existe la celula de criză o persoană de contact care să lucreze cu societatea civilă. Este foate important să îi liniștim, ca să nu ne trezim că intră în panică, `nu am ce mânca`, și să ne trezim cu ei pe stradă. Avem nevoie ca oamenii ăștia să stea în case, și vor fi mult mai mulți, și noi să îi ajutăm, că asta e rolul nostru dar, repet, împreună cu autoritățile și făcut un plan comun”.

O asociație din București a gândit o acțiune prin care cei aflați în izolare pot comanada un pachet cu alimente și produse de igienă care să acopere nevoile pentru o săptămână. Valoarea unui astfel de pachet pentru două persoane este de 200 de lei, iar plata se face la livrare sau on-line.

Citește și...
Francisc Doboș: ”Stați acasă zilele astea, dacă nu vreți să ajungeți mai repede acasă la...Cel de sus”
Francisc Doboș: ”Stați acasă zilele astea, dacă nu vreți să ajungeți mai repede acasă la...Cel de sus”

Francisc Doboș, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, a postat pe pagina personală de Facebook un mesaj prin care îndeamnă cetățenii să stea acasă.

Recomandări
Cod galben de ninsoare și viscol în 25 de județe. În Transilvania și Moldova se va depune și polei
Cod galben de ninsoare și viscol în 25 de județe. În Transilvania și Moldova se va depune și polei

Zone din 25 de judeţe şi Municipiul Bucureşti sunt vizate, până sâmbătă seara, de o avertizare Cod galben de ninsoare, viscol şi intensificări ale vântului, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Război în Ucraina. De două zile, Rusia atacă în valuri Vuledar. De ce este important acest oraș fortificat
Război în Ucraina. De două zile, Rusia atacă în valuri Vuledar. De ce este important acest oraș fortificat

Oraşul Vuledar - unul dintre punctele strategice de pe linia de apărare a armatei ucrainene - este, zilele acestea, scena unor bombardamente în serie.

Mărturiile rudelor pacienților bolnavi de cancer care dădeau șpagă doctoriței din Suceava: Am ieșit plângând de acolo
Mărturiile rudelor pacienților bolnavi de cancer care dădeau șpagă doctoriței din Suceava: Am ieșit plângând de acolo

Șefa secției de Oncologie a Spitalului Județean din Suceava acuzată că, deseori, condiționa acordarea tratamentului pentru bolnavii de cancer de primirea unor atenții, a fost plasată în arest la domiciliu.