Tudorel Toader, despre transferul deținuților de la Penitenciarul din Iași: „Nu a fost vorba de evacuare de urgență”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 09 Aprilie 2018 10:43
Categorie: Stiri actuale
Tudorel Toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat luni dimineața, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că cei 450 de deținuți de la Penitenciarul Iași nu au fost „evacuați de urgență”, ci pentru reabilitarea clădirii.

Într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare, Tudorel Toader a precizat că prima vizită oficială la Penitenciarul din Iași a avut loc în 28 august 2017.

„Cu acea ocazie am constatat faptul că existau două expertize tehnice referitoare la starea tehnică a corpului A, din respectivul penitenciar. Prima expertiză, din decembrie 2008, concluziona în sensul că „probabilitatea de prăbușire este redusă, dar sunt așteptate degradări structurale la incidența seismului". A doua expertiză, din februarie 2016, concluziona în sensul că, pavilionul A intră în categoria clădirilor care „nu satisfac cerințele asociate obiectivului de performanță - siguranța vieții", a explicat ministrul.

Astfel, în data de 29 august, penitenciarul din Iași a înaintat către Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) nota de concept pentru edificare unui nou pavilion.

Prin adresa nr. 35063 din 28.09.2017, penitenciarul din Iași a transmis la ANP tema de proiectare pentru noul pavilion, temă aprobată la data de 08.11. 2017, aflată în faza studiului de fezabilitate. La data de 31.01.2018, am solicitat conducerii ANP luarea măsurilor posibile și legale pentru echilibrarea gradului de supraaglomerare a penitenciarelor, în condițiile în care unele penitenciare aveau un grad de supraaglomerare de 180%, iar altele de 110%”, a continuat Toader.

Ca urmare, începând cu 1 martie 2018 „s-a desfășurat un plan de redistribuire a deținuților.”

„La data de 04.04.2018, în corpul A din penitenciarul Iași, se mai aflau 84 de deținuți, urmând ca și aceștia să fie redistribuiți. Acesta a fost contextul în care, conducerea ANP a luat măsuri pentru redistribuirea unora dintre deținuți, nefiind vorba despre evacuări de urgență”, a conchis el.

Ulterior, el a revenit precizând că marți va publica o serie de documente ca să susțină cele precizate.

„Mâine (n.r - marți) voi face publice toate documentele la care am făcut referire în mesajul precedent! Fără a pronunţa vreun nume: situaţia pavilionului A din penitenciarul Iaşi a fost cunoscută urmare a expertizelor din 2008 şi 2016! Întrebare - la vremea respectivă oare ce făceau, ce funcţii ocupau criticii de astăzi?”

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO