Tot mai multe ONG-uri care îngrijesc bătrâni, copii sărmani ori animale sunt afectate de criza financiară

Dată publicare: 17-07-2020 13:12
Dată actualizare: 17-07-2020 13:57


Criza financiară, generată de cea sanitară îi afectează din păcate şi pe cei care vor să facă bine.

Sunt momente de cumpănă pentru multe dintre asociaţiile non-profit care îngrijesc bătrâni, copii sărmani ori animale de pripas.

Firmele, care altădată le susţineau financiar, se luptă la rândul lor să supravieţuiască.

Adela Florean are în Cluj-Napoca o asociaţie care se ocupă de copii din familii sărace sau dezorganizate. De la început a fost susţinută din donaţii şi sponsorizări, dar acum trece prin cea mai grea perioadă. A cerut ajutorul a peste 30 de companii.

Adela Florean, Asociația Căsuța Bucuriei: "De la o parte din ele n-am primit niciun răspuns, şi o parte din ele ne-au spus că au redirecţionat toată suma pe acest an către spitale".

Probleme sunt şi la alte centre. Ca să poată continua activitatea această asociaţie a căutat sponsori în străinătate.

Iuliana Molnar, Asociația Aksza: "Când suntem la limită, scriem, şi cât poate atâta ne ajută. În România nu prea am găsit, şi cum e perioada cu covidul, nici nu cred că sunt firme care ne-ar putea ajuta".

Şi sărmanii care se bucurau de o masă caldă sau de un pachet cu alimente suferă.

Lucian Pârvu, Asociația Misionarii lui Padre Pio: "Am avut un număr de 50 de familii care primeau lunar un pachet alimentar, în ultimele luni numărul lor a scăzut la 30, şi acum la 20 de familii. Este o perioadă unică în istoria asociaţiei".

Multe companii exclud deocamdată sponsorizările şi tot mai puţine mai găsesc resurse pentru a sprijini ONG-urile. Managerul acestei firme de catering spune că în ultima perioadă a putut să suporte doar o parte din costurile cu mâncarea pentru beneficiarii unor asociaţii.

Corina Clonda, Manager firmă de catering: "Toţi trecem printr-o perioadă mai grea, sunt de acord, dar depinde de cum priveşti lucrurile".

Cu mari eforturi administratorii unei firme IT au luat decizia să ajute în continuare.

Manager Firmă IT: ”Am luat decizia să continuăm să donăm pentru aceşti copii, pentru că îi vedem de trei ani de zile cum evoluează, cum cresc frumos, într-un mediu stabil".

Specialiştii în economie spun că în această perioadă dificilă din punct de vedere financiar toate bugetele sunt strict calculate.

Flavius Rovinaru, expert în economie: "Economia a fost carantinată. Firmele şi-au direcţionat majoritatea sumelor de bani către ceea ce înseamnă partea de supravieţuire şi de derulare a activităţii".

În prezent sunt sute de ONG-uri care au nevoie de fonduri pentru a îngriji în continuare persoanele defavorizate.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO