Toate locurile de joacă din Galați, închise de OPC. Măsuri similare, luate și în alte orașe
O hotărâre de guvern care stabilește regulile pe care trebuie să le îndeplinească locurile de joacă pentru copii, a dus la închiderea tuturor spațiilor de acest fel, din Galați.
Legea există de 7 ani, însă abia acum comisarii de la protecția consumatorului au decis să se folosească de ea ca să închidă parcurile periculoase. Măsuri similare s-au luat și în alte orașe.
Potrivi legii, pe fiecare instalație din locurile de joacă trebuie să scrie denumirea, producătorul, codul de identificare și anul de fabricație. În același timp, părinții trebuie să fie informați cu privire la vârsta, înălțimea și greutatea copiilor cărora le sunt destinate.
Pentru că aceste criterii nu erau respectate, la Galați, comisarii de la protecția cosumatorului au închis toate cele aproape 160 de locuri de joacă din județ.
Comisarii de la protecția consumatorului susțin că locurile de joacă închise nu aveau autorizație de la primărie, iar în ultiimii ani au funcționat ilegal.
"Serviciul Juridic din cadrul Primăriei Municipiului Galați a contestat în instanță decizia OPC și se fac demersuri pentru obținerea autorizației de funcționare", a explicat Raluca Ardean, purtător de cuvânt al Primăriei Galați.
La Constanța, autoritățile au desființat aproape 100 de locuri de joacă pentru că nu se încadrau în norme. În oraș funcționează acum doar unul singur la standardele impuse.
Părinții trebuie să respecte indicațiile de vârstă atunci când duc copii la leagăne, iar paznicii au rolul de a supraveghea respectarea restricțiilor. A fost montat chiar un foișor, iar un angajat alertează autoritățile în cazul unui incident.
În București, inspectorii au verificat sute de locuri de joacă aflate între blocuri sau în parcuri. 56 dintre ele au fost închise până s-au reparat defecțiunile. În fiecare sector s-au dat amenzi de până la 40 de mii de lei.
Locuri de joacă periculoase pentru copii sunt peste tot în țară. Pentru că nu s-a investit în ele, multe s-au deteriorat și în trecut au existat situații în care cei mici s-au rănit în instalațiile care nu respectau normele de siguranță.