Tensiuni între Cîțu și Voiculescu, după publicarea datelor privind testele COVID pe județe

Dată publicare: 08-03-2021 14:46
Dată actualizare: 09-03-2021 15:09


Florin Cîțu

Premierul Florin Cîţu a anunţat că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia atunci când a publicat date referitoare la pandemie, precizând că erau necesare mai multe avize.

Cîţu a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre faptul că Ministerul Sănătăţii a publicat numărul de teste de COVID-19 care a fost făcut în fiecare judeţ, iar apoi a anunţat că mai sunt chestiuni care trebuie remediate în legătură cu acele informaţii.

“Am avut o discuţie cu şeful Corpului meu de control în această dimineaţă, se autosesizează să vadă dacă a fost respectată toată legislaţia, avizele dacă au fost date şi vom vedea. Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci trebuia să existe avizul şi acelor instituţii”, a transmis Florin Cîţu.

Întrebat dacă Ministerul Sănătăţii a publicat datele respective fără a avea avizele necesare, premierul a răspuns: “Vom vedea”.

Replica lui Voiculescu

 

În replică, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății a transmis că „toate datele care ţin de cheltuirea banului public ar trebui să fie transparente, făcute publice. Dacă există vreun motiv pentru ca anumite date să nu fie făcute publice, atunci acea autoritate care consideră acest lucru poate să se exprime public. Nu există date publice secrete. Tot ceea ce înseamnă munca administraţiei publice, respectiv ban public cheltuit, ar trebui să fie date publice, transparente. Transparenţa e un obiectiv nu doar al Ministerului Sănătăţii, dar şi al Guvernului”.

Întrebat în legătură cu faptul că premierul s-a referit la numărul de teste pe judeţe pe care MS le-a publicat pe 4 martie şi dacă avea avize de la STS, SRI, Vlad Voiculescu a replicat: ”Avize STS, SRI pentru numărul de teste? Numărul de teste trebuia să fie publicat cu mult timp înainte, cred că e un lucru pe care îl aşteptam cu toţii”.

Ministerul Sănătăţii a publicat, joi seară, în premieră, date referitoare la pandemie defalcat pe judeţe. De exemplu, s-a prezentat numărul de teste realizate în fiecare judeţ, rata de pozitivare, numărul persoanelor spitalizate, cel al vindecaţilor şi cel al celor care s-au reinfectat.

Potrivit datelor transmise, în primele trei zile din luna martie, în judeţul Vrancea s-a făcut cel mai mic număr de teste, respectiv 20 în total, în timp ce în judeţul Timiş s-au făcut 4.962 de teste.

A doua zi, DSP Vrancea a transmis că datele nu sunt corecte.

Sursa: News.ro, StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO