Un avion MIG 21 Lancer s-a prăbușit în Mureș. În ce stare este pilotul

Dată publicare: 20-04-2021 19:00
Dată actualizare: 20-04-2021 19:22


O aeronavă MIG 21 Lancer s-a prăbușit în timpul unui zbor de instrucție, în județul Mureș, în apropiere de localitatea Dedrad. Pilotul a reușit să se catapulteze și a fost preluat imediat de un echipaj SMURD.

Împrejurările în care s-a prăbușit MIG-ul 21 Lancer sunt neclare. Membrii comisiei de anchetă numită la nivelul Statului Major al Apărării au ridicat probe din epava aeronavei, în timp ce perimetrul în care se aflau resturile avionului era păzit de jandarmi. Au venit și procurori de la Parchetul Militar.

Când a avut loc incidentul, MIG-ul 21 Lancer executa un zbor de instrucție - împreună cu alte două aeronave de același tip. Toate trei au decolat - în jurul orei 14 - de pe baza aeriană din Câmpia Turzii.

O jumătate de oră mai târziu, în timpul misiunii, pilotul de 37 de ani a raportat că se află într-o situație de urgență și s-a catapultat înainte de impact.

Locotenent-colonelul Andrei Criste - un pilot cu o experiență de 600 de ore de zbor pe aeronave supersonice - a fost dus de o ambulanță SMURD la spitalul din Târgu Mureș. Acuza dureri de spate și picioare, dar este în stare stabilă.

 

Pilotul catapultat a fost luat cu mașina de primarul comunei și predat echipajului SMURD

 

Marți seara el a fost transferat cu o aeronavă Hercules la Spitalul Militar din București pentru tratament și recuperare.
Aeronava MIG 21 Lancer a luat foc imediat după impactul cu solul.

Așa cum cer producerurile în astfel de cazuri - în urma prăbușirii - zborurile de instrucție cu avioane de acest tip au fost sistate în toată țara până la terminarea anchetei.

Edilul comunei învecinate spune că a observat cum aparatul de zbor pierde din altitudine și apropie de sol. Imediat și-a dat seama că ceva este în neregulă. 

Dinu Cotoi, primarul comunei Batoș: ”Avionul s-a prăbușit în extravilanul localității, am fost cu domnul vice pe fază și am văzut că din aer are probleme, am acționat să îl salvăm pe el mai mult. Am și văzut că s-a catapultat pilotul și am luat-o în direcția lui urgent, l-am pus în mașină la noi și ne-am deplasat spre salvare. Acuza ceva dureri de spate, mai multe nu mai pot să spun, este o anchetă militară”.

 

MApN: ”Cel mai important este că pilotul este bine”

 

Cioban: ”Venea către pădure mai să atingă copacii. Am văzut parașute și apoi avionul a luat foc”.

Un echipaj SMURD l-a preluat pe pilot și în drum spre spital i-au fost acordate îngrijiri de prim-ajutor. Din fericire, potrivit oficialilor, acesta este conștient.

Dan Anghel, purtător de cuvânt MApN: ”Cel mai important este că pilotul este bine, în mâinile salvatorilor și viața lui nu e în pericol. A reușit să se catapulteze înainte de prăbușire, este în stare stabilă, conștient”.

Imediat a fost declanșat planul de intervenție specific unor astfel de situații, iar o comisie urmează să ajungă în zonă.

Comunicatul oficial al MApN:

”O aeronavă MiG 21 LanceR din cadrul Bazei 71 Aeriană Cîmpia Turzii, care efectua un zbor de instrucție, s-a prăbușit marți, 20 aprilie, în jurul orei 14.30, la în apropierea localității Dedrad, județul Mureș, într-o zonă nelocuită.

Pilotul a reușit să execute manevra de catapultare și este în stare stabilă, conștient și cooperant cu echipele de intervenție ajunse la fața locului.

Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului”.


VIDEO PROTVPLUS.RO