DIICOT a solicitat ”pentru studiu” dosarul privind violențele din 10 august


Ultimul update: Miercuri 26 Iunie 2019 16:15
Data publicarii: Miercuri 26 Iunie 2019 15:55
Categorie: Stiri actuale
Protest in Piata Victoriei 10 august

Purtătoarea de cuvânt a DIICOT, Mihaela Porime, a precizat pentru Știrile ProTV că Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a solicitat ”pentru studiu” dosarul referitor la violențele jandarmilor din 10 August.

Procurorii de la Secţia parchetelor militare au extins în 23 aprilie urmărirea penală in rem în dosarul "10 august" şi cercetează două noi fapte, respectiv complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, potrivit unui comunicat transmis în aprilie de Parchetul instanţei supreme.

Procurorii cataloghează drept nejustificate "actele de violenţă îndreptate inclusiv împotriva copiilor" care erau atunci în zonă.

După protestele din 10 august, sute de oameni s-au plâns de intervenţia brutală a jandarmilor, inclusiv în zonele în care se aflau părinţi cu copii, care nu puteau să pună în pericol forţele de ordine. Martorii au povestit atunci că au fugit împreună cu cei mici pe străzile laterale şi au căutat adăpost, în condiţiile în care jandarmii au dat cu gaze lacrimogene şi după dispersarea mulţimii.

Procurorii au precizat că intervenţia de atunci trebuie cercetată penal pentru că, potrivit lor, au fost: ”acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente - acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.”

Cei trei şefi ai Jandarmeriei şi fostul secretar de stat de la interne, principalii suspecţi în dosar, au fost înştiinţaţi de extinderea anchetei, în REM, adică pentru fapte.

Acuzaţiile sunt aceleaşi - de complictate la abuz în serviciu şi complicitate la purtare abuzivă.

Rămâne de văzut dacă vor fi identificaţi şi cei responsabili de intrerventia nejustificat de brutală mai ales împotriva copiilor.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO