Specialist în sănătate publică: La toamnă, la valul 4, am putea avea noi restricții în România
În prima zi cu măsuri de relaxare, Romania a înregistrat un record la capitolul vaccinare. Oamenii nu au iesit doar in parcuri si la terase, ci foarte multi au ales sa se plimbe spre punctele de vaccinare din toata tara.
Sâmbătă, 15 mai, au fost administrate aproape 120.000 de doze de ser anti Covid-19.
Despre situaţia de la noi am discutat cu profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş. El este de părere că măsurile de relaxare nu ar fi trebuit aplicate unitar, deoarece descurajează campania de vaccinare.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
”Problema este că dacă măsurile de relaxare sunt oferite nediscriminativ tuturor, în același timp, nu validează în mod necesar actul responsabil al vaccinării și riscă să ducă la scăderea ritmului de vaccinare. Faptul că la evenimente, accesul se face exclusiv pe baza statutului de vaccinat sau a unui test obținut în ultimele 72 de ore sau 24 de ore, în același timp creează un stimulent pentru vaccinare, exact la fel cum întoarcerea din concediu, în funcție de țara din care vii, oferă un stimulent să te vaccinezi, pentru că poți să intri mai ușor în țară” - spune Cherecheș.
Profesorul de sănătate publică este de părere că măsurile de relaxare din România ar fi trebuit aplicate ”pe județe, în funcție de procentul de vaccinare din județul respectiv”.
”Ar fi trebuit făcut diferențiat, pe județe, în funcție de procentul de vaccinare din județul respectiv. Pentru că avem unele județe în care procentul de vaccinare este corespunzător, este mare, și alte județe în care procentul de vaccinare este extrem de redus. Ori în momentul în care oferi pentru toată țara aceleași măsuri, nu este niciun stimulent pentru județele respective să ridice ritmul. Dacă s-ar fi impus o limită, de exemplu dacă depășești 30 % procent de persoane vaccinate în județul respectiv, treci într-o stare mai relaxată, ar fi fost un stimulent pentru județele respective. Așa, există posibilitatea ca atunci când începe valul 4 în toamnă, județele respective să constituie surse de focare de infecție.” - a mai declarat Răzvan Cherecheș, invitat în studioul Știrilor Pro TV.
Valul 4 de Covid-19, la toamnă
Întrebat cum crede că va fi valul 4 al pandemiei de Covid-19 în România, fostul consilier al fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că va avea o intensitate mai redusă decât valul 3.
În schimb, avertizează el, ar putea apărea, din nou, focare, în județele unde acum este o rată mică de vaccinare.
”Va avea o intensitate mai redusă decât valul 3, pentru că procentul de persoane vaccinate în toată țara va face diferența. Cu toate acestea, este posibil ca în unele județe, județele în care oamenii nu se vaccinează într-un ritm corespunzător, să trebuiască impuse restricții, din nou, pentru că, în felul acesta se va putea controla numărul persoanelor internate pe secția de terapie intensivă, pe care le vom vedea la începutul toamnei, când vor începe ploile de toamnă și vremea mai rece.” - a mai spus specialistul în sănătate publică.
De altfel, Cherecheș subliniază faptul că, ”acum, noi nu am revenit la normal, suntem doar într-o pauză”.
”Putem reveni la normal abia în momentul în care avem imunitatea de grup, procentul de 70 %” - spune profesorul.
La toamnă am putea avea noi restricții
”Principalul factor care a dus la scăderea ratei de incidență a fost vremea caldă, faptul că suntem mai mult timp afară, stăm mai mult timp cu geamul deschis, ventilația este mai bună în acest moment. Riscul de transmitere este mult mai redus. Vaccinarea a contribuit mult mai puțin decât vremea caldă, deci peste vară mă îndoiesc că vor fi impuse restricții. Dar la toamnă, datorită sezonalității virusului respiratoriu, nu doar a Sars-Cov-2, a tururor virusurilor respiratorii, cel mai probabil, odată cu începerea valului 4, există posibilitate mare de impunere noi de restricții mai ales în județele cu procent mic de persoane vaccinate.” - a mai spus profesorul Răzvan Cherecheș.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, romania, coronavirus, restrictii, vaccinare, razvan chereches,
Dată publicare:
16-05-2021 10:29