Slujbă la Botoșani cu oameni care nu respectă distanțarea. Poliţia şi DSP au deschis o anchetă

Dată publicare: 21-04-2021 17:02
Dată actualizare: 21-04-2021 17:50


Este anchetă la Botoşani, după ce în spaţiul public au apărut mai multe fotografii de la o slujbă religioasă unde nu s-a respectat nicio regulă sanitară pentru prevenirea infectării cu Sars-CoV-2.

Imaginile au fost postate de reprezentanţii bisericii, pe site-ul oficial al Mitropoliei Moldovei. Se vede cum în lăcaşul de cult au participat la slujba de duminică peste 85 de credincioşi, alături de mai mulţi preoţi şi un cor bisericesc format din 25 de membri. Poliţia şi DSP au deschis o anchetă.

Slujba misionară a avut loc duminică, la una dintre bisericile din comuna Tudora, din judeţul Botoşani. Din fotografiile postate pe internet se văd foarte mulţi oameni adunaţi în lăcaşul de cult.
Puţini poartă mască de protecţie, şi nimeni nu respectă distanţarea.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică şi cei ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani s-au autosesizat.

Monica Adăscăliței, director executiv DSP Botoşani: „Atât enoriaşii, cât şi reprezentanţii bisericii nu purtau masca şi nici nu exista distanţare şi nici nu erau respectate măsurile specifice pandemiei de Covid-19. DSP s-a autosesizat şi a demarat o anchetă. Clar se vor lua nişte măsuri.”

Cei care au participat la slujba religioasă recunosc că biserica era foarte aglomerată, dar spun că în comuna lor nu a mai fost înregistrat de mult timp niciun caz de COVID-19.

 

Enoriaș: „Au fost mulţi copii în costume tradiţionale… ”

Reporter: Au fost şi mulţi preoţi?

Enoriaș: „Da, foarte mulţi.”

Reporter: În biserică a fost multă lume?

Enoriaș: „A fost…. Nu aveai unde să scapi un ac.”

Reporter: Şi nu v-a fost frică pentru că era aglomeraţie mare?

Enoriaș: „Acum ştiţi cum e?! La noi în Tudora nu prea s-au auzit de cazuri din astea de COVID. ”

Reporter: Preotul a vorbit despre protecţia împotriva covid?

Enoriaș: „Absolut”.

Reporter: I-a rugat pe oameni să pună măşti? ”

Enoriaș: „Da, normal.”

Primarul comunei, prezent şi el la ceremonia religioasă, a spus că nu le putea interzice oamenilor să participe la slujbă, dar că preotul a pus la intrarea în biserică dezinfectant şi a oferit măşti de protecţie.

Constantin Cocoreanu, primarul comunei Tudora:

„Nu poţi să îi opreşti pe oameni. Biserica nu are mijloace de coerciţie şi să spună: tu nu vii azi la slujbă ca nu îţi dau voie!”

Reporter: Părintele i-a avertizat că trebuie să poarte masca de protecţie?

Constantin Cocoreanu: „Da, da. În biserică nu au fost peste 100 de persoane. Garantat asta! Foarte mulţi au stat afară. Acolo este o capelă, iar dacă îţi vin 40-50 de oameni, parcă stă ca sardelele acolo.”

 

Sancțiuni: „cel puțin” o mustrare verbală

 

Am încercat să îi contactăm atât pe protopopul de Botoşani, prezent la acea slujbă misionară, cât şi pe preotul paroh al bisericii pentru a-şi spune punctul de vedere, însă niciunul dintre ei nu a fost de găsit. Superiorii preotului au început o anchetă.

Preot Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei:

„Este absolut regretabil ceea ce s-a întâmplat, desigur că am demarat cercetări şi vom lua măsurile care se impun într-o astfel de situaţie. (...) O mustrare verbală, dacă nu mai mult, pentru că trebuiau să vegheze la respectarea acestor reguli, pe care ni le-am asumat cu toţii.”

Pe site-ul Mitropoliei se menţionează că la slujba oficiată de protopopul de Botoşani au participat 110 persoane, iar un sfert dintre participanţii la ceremonie şi, ulterior, la masă, erau copii.


VIDEO PROTVPLUS.RO